Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Drágábbak az e-könyvek, mint a nyomtatottak - felmérés az amerikai felsőoktatásban

A rájuk nehezedő nyomás ellenére, a felsőoktatási könyvtáraknak gondosan meg kellene vizsgálniuk, hogy kizárólagosan e-könyveket szerezzenek-e be. Az Alabama állambeli Montgomery városában működő Auburn Egyetemen oktatóitól a 2012. év őszi szemeszterben beérkezett könyvrendelések elemzése megerősítette egy 2012-es összehasonlító vizsgálat eredményeit, amely azt mutatta, hogy az e-könyvek drágábbak, mint a nyomtatottak. Az árazási modellek így az elektronikus folyóiratok néhány évtizeddel ezelőtti helyzetére emlékeztetnek. Emellett több kiadó díjat kér a folyamatos hozzáférésért, viszont ritka az e-könyvekre adott árkedvezmény.
A 462 igényelt egyedi cím 57%-a e-könyvként is rendelhető volt. A nyomtatott könyvek átlagára 53,50 USD, az e-könyv változatoké 73,50 USD volt, és mindössze 44 e-könyv volt olcsóbb. Mindösszesen a kiadók 35,11%-kal drágábban kínálták ez e-könyveket. Ezen belül a kereskedelmi kiadók e-könyvei 43,61%-kal voltak drágábbak, mint nyomtatott megfelelőik, ami 25,76 USD felárat jelent, amely az egyetemi kiadóknál 19,17 USD.
A tudományterületenkénti átlagos árkülönbség a humán tudományok területén 21,55, a társadalomtudományok esetében 18,30, a természettudományoknál 23,52 USD volt. (ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról