Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Drónnal szállítják ki a könyveket az iskolai könyvtárban - a járvány hatására

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban az Egyesült Államokban is bezárni kényszerültek a könyvtárak, amire válaszul több jó gyakorlat is született. [A cikk a 2020 szeptemberi helyzetet tükrözi - a Ref.] A virginiai Christiansburgban található az első olyan iskola a világon, ahol a diákok a személyes kölcsönzés helyett egy drón jóvoltából otthonukban vehetik át a könyvcsomagokat. A drónos kiszállítás ötlete Kelly Passektől, a Montgomery County Public Schools könyvtárosától származik. A település iskolai könyvtára a Wing nevű vállalattal együttműködve az iskola körzetébe és a cég szállítási zónájába eső mintegy 600 háztartást tud könyvekkel kiszolgálni. Az adminisztráció és a Wing telephelyére való elvitel a könyvtáros feladata; a szolgáltatás a cég jóvoltából ingyenes. Noha a jelenléti oktatás időközben részlegesen újraindult, a drónos házhoz szállítást továbbra is fenntartják. A pozitív fogadtatásról a gyerekek és szüleik visszajelzései, illetve a járványhelyzet alatti és nyári kedvező könyvtárhasználati statisztikák is tanúskodnak. (Ki a szabadba: a könyvtárak a drónos kiszállítás, a kültéri böngészés és egyéb szabadtéri szolgáltatások felé fordulnak; ref.: Bíró B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról