Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

E-könyvek könyvtárköziben -- felhasználók száma szerint és egyfelhasználós örökös modellek

Az Ausztrál Nemzeti Könyvtár példáján és amerikai tanulmányúti tapasztalatok birtokában a szerző esettanulmányokra alapozva vizsgálja, hogyan oldható meg az e-könyvek könyvtárközi kölcsönzése és szolgáltatása, főleg kölcsönzése.
Ausztráliában egyes könyvtárak már költségvetésük több mint 80%-át elektronikus dokumentumokra költik, konzervatív vagy kevésbé jól finanszírozott társaik kb. 6%-át.
Kölcsönzésüknek többféle modellje van. A terjesztők és a kiadók e-könyves platformokon szolgáltatnak aggregált tartalmakat a könyvtárak számára DRM-mel ellátva. A könyvtárak különböző beszerzési opciókkal élnek (előfizetés, haszonkölcsönzés, megvásárlás örökös vagy egyéb időtartamra szóló hozzáféréssel, egyidejűleg egy vagy több felhasználóra szóló és/vagy korlátlan hozzáférés). A felsőoktatási és tudományos könyvtárak egyidejűleg több felhasználóra szóló licencekkel kísérleteznek, és a dokumentumokat igény szerint szerzik be. A közkönyvtárak viszont inkább egy felhasználós, örökös hozzáférést biztosító vásárlásra törekszenek. Igény szerinti beszerzés is van, ez úgy zajlik, hogy a katalógusba nagy mennyiségben betöltik a kapható e-könyvek rekordjait, és a tényleges 'beszerzés' egy-egy mű megtekintésekor vagy letöltésekor történik meg. A licencek alapján meghatározzák az egyidejű használók számát (egy, korlátozott vagy korlátlan számú) és a kölcsönzési időszakot (határozott vagy korlátlan). Előfizetés és vásárlás egyaránt lehetséges. A legrugalmasabb kölcsönzési modell a korlátlan, több felhasználós hozzáférés, amely természetesen sokba kerül. A kiadók néhány esetben az újonnan megjelent e-könyvek esetében embargós időszakokat állapítanak meg. (Az e-könyvek kölcsönzésének kihívásai a digitális világban; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról