Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Egy nem populista könyvtáros tépelődése a közalkalmazotti státusz megszüntetésén 2.

Beteheted a KIT-be, ha nem írod ki a nevemet, (tudod... három gyerekkel tanulok itthon, asszony még csak most kezdett volna vállalkozni, de annak is fuccs, az aranyhalaknak lassan nincs mit adni, holnap lehet meg kell enni őket...) és amúgy meg már régen nem érdekel az egész könyvtári szakma, csak ahol dolgozok, mert egy önző rohadék vagyok, akkor mehet :-)
De eszembe jutott még pár gondolat: a gépek elveszik a könyvtárosok munkáját. Biztos volt ilyen hír a KIT-ben... Múlt évben beszélgettem egy kollégával és mondja, hogy épp készítik elő az RFID rendszert és mosolyogva még hozzáteszi, hogy a kollégák örülnek, de az olvasószolgálatosok még nem is sejtik, hogy ez számukra mit jelent. A pult meg fog szűnni és önkiszolgáló lesz. Neki meg mást kell csinálni. 20 évnyi pultozás után. Puff!
Tessék. Őrájuk már nem lesz szükség, legalábbis nem abban a formában, és ha nem tudnak alkalmazkodni és új dolgot csinálni (márpedig ha nem tudnak), akkor mehetnek a levesbe. Aki meg marad, jól járhat mostantól, mert többet kereshet, és tényleges szaktevékenységet végezhet. Egy ilyen váltás ezt csak felgyorsíthatja.

Csak hogy lásd, mire is gondolok.
Adott egy könyvtár 10 dolgozóval. Az évi munkanapokat és szabadságokat figyelembe véve: általában csak 9-en dolgoznak, mert egy állandóan szabadságon van. Ehhez vannak igazítva a munkakörök és feladatok. A minimálbérek miatt (a 6% ezen nem segít) csakúgy tud növelni bért és differenciálni, ha egy főt leépít. Ebben az esetben viszont nem fog már rendesen működni a dolog. Nincs felesleges ember.
Ez alatt értsd azt, hogy fizikailag jelen kell lenni pl. a pultnál vagy a feldolgozást határidőre kell megcsinálni, vagy rendezvényen jelen lenni? Az most mellékes, hogy csinál-e valamit vagy sem. Az a 10 dolgozó így is a minimál volt, nemhogy IFLA irányelvek... hahh...
Szóval a vezető lehetőségei a következők.
A. Nem csinál semmit, mert jó fej és békét akar a munkahelyen. (Majd a fenttartó az aztán fog!!)
B. Differenciál. A mozgástere nulla azaz a majdani 6% lesz, de az sem sokáig, mert a 2021-es minimálbér emelés és infláció úgyis elviszi.
C. Kirúg valakit, abból differenciál, de abba vagy beledölglik vagy a szolgáltatás rovására megy. (pl. csökkenti a nyitva tartását)
D. Gépesít. Gépesít. Gépesít. Utána rúg ki valakit, amikor már elég egy biztonsági őr is az ajtóban.

És ide kapcsolódik még valami. Kis pénzügy.
Nem tudom, máshol hogy megy, de nálunk X millát kap a város a kultúrára (könyvtárra, művházra, múzeumra, könyvtár kombóra). Ez ellenben 5X millióba van évente. Vagyis a város 4/5-öt tesz hozzá. Az önkormányzatokat most szívatja az állam bácsi, nemhogy még a száz év legnagyobb válsága és erre a kezükbe adott egy lehetőséget költségfaragásra.
Ki az a naiv lélek, aki azt gondolja, hogy nem élnek vele. Nem az állam lesz a gonosz, hanem a fenntartó. Szimpla kommunikáció az egész.
Viszont a fenntartó nagyon meg fogja nézni, mit is csinálnak ott a könyvtárban, múzeumban, művházban, ha már ennyire nekik kell működtetni. (név és cím a szerkesztőségben)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról