Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egyik könyvtár kitalálja, másik is használja - miért fehér holló az együttműködés a hazai könyvtárakban?

Mese Szelence - az óvodákat, a fenntartót és a Justh-könyvtárat is megnyerte az esztergomi szolgáltatás címmel egy éve közöltünk hírt. Ez volt:

Gyerekkönyvtári kölcsönzés felpörgetése, óvodások könyvtár-érzékenyítése, könyvtárközi tapasztalatátadás: könyvcsomag fonott kosarakban.
Ezeket kínálja "egy csomagban" az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár link . Schmöltz Margit könyvtárvezető a KIT-nek elmondta, hogy az óvodások mérsékelten férnek hozzá a mesékhez, a könyvtári könyvekhez. A Meseszelencével, azaz előre összekészített könyvválogatással keresték fel sorra a helyi óvodákat, óvodásokat, melyet örömmel fogadtak. Bár a könyvtárosok felajánlották a tematikus válogatást, ezt az óvodapedagógusok jellemzően a könyvtárosokra bízták. A saját fonott kosarat igény szerint hetente, kéthetente változó kínálattal kapják az óvodák (ez összesen heti 120-150 könyvet jelent).

A Helischer-könyvtár a Könyvtárosok Facebook-csoportban közreadott híre link keltette fel az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár érdeklődését. Ezt szakmai tudásmegosztás követte. A kosarak beszerzési helyétől (amelyek egyébként szintén hazai készítésűek), a csere gyakoriságán keresztül a válogatások fogadtatásáig mindent megbeszéltek, így hamarosan már a második településen indult be a szolgáltatás link .

Az ötlet megvalósításával a gyermekkönyvtár munkatársai
- új szolgáltatást vezettek be
- anyagi ráfordítás csak a kosarak vásárlása volt, a gyermekkönyvtárosok pedig munkaidőben végezték a telefonos ügyfélszolgálatot, a csomag-összekészítést és a -kiszállítást, visszaérkezéskor a fertőtlenítést; a fenntartó önkormányzat pedig heti egyszer egy személyautót biztosít a városi könyvtárnak a házhoz szállításhoz
- fellendítették a gyermekkönyvtár forgalmát
- rámutattak arra, hogy a karantén idején a mesékkel lehet a legjobban elterelni a kisgyermekek figyelmét a mostani különleges helyzetről
- a fenntartó elégedettségét mutatja, hogy a szolgáltatást saját felületein is megosztotta, hirdette
- példájukon felbuzdulva mások is belefogtak az óvodák felkeresésébe. A Meseszelencével kapcsolatos tudnivalókat szívesen megosztják másokkal is.
A járványügyi korlátozások megszűnésekor úgy tervezik, hogy könyvtárba hívogató plakátokra cserélik az utolsó Meseszelencéket, illetve a későbbiekben is kérhetőek majd tematikus könyvválogatások. De nem kizárt a szolgáltatás folytatása sem - latolgatta a könyvtárvezető.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról