Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Emlékszel a 2013-ban nyitott első 100%-an digitális közkönyvtárra? 3. - Házon kívüli tevékenységek

Visszatérve a Bexar megyei digitális közkönyvtárra link anyagunk: link
A cikk megszületéséig a könyvtár összesen 631 rendezvényen képviseltette magát, ahol 46 041 embert ért el, közülük 18 632 személy be is iratkozott az intézménybe az esemény során. Az intézménynek több érdekes kezdeményezése is van, mint például az
- Anyák és gyermekeik elnevezésű program, amelynek során börtönben ülő anyákat próbálnak közelebb vinni az olvasáshoz, és irodalmi műveket ajánlanak nekik.
- Hasonlóan fontos a fiatal fogvatartottak körében végzett munka. Az intézmény szerepet vállal a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedésében is, a szabadlábra helyezettek számára 6 hetes számítógépes oktatást tart.
- A bíróság épületében egyébként is van egy kihelyezett pultja a könyvtárnak, ahol az intézmény megismerésére és beiratkozásra is van lehetőség.
A BiblioTechEDU program keretében a könyvtár 14 iskolakörzettel működik együtt, amelynek keretében 520 olvasóeszközt adományozott az oktatási intézményeknek, valamint az itt folytatott kampány során több mint 25 ezer diák iratkozott be.
A térségben három katonai bázis is található, ezekre a helyekre is rendszeresen kitelepül az intézmény.
A szegény sorsú családok és a lakásgondokkal küzdők számára szeretnének élethelyzetbeli változást elérni a kínált szolgáltatásaikkal. Ennek egyik eleme a Connect home nevű összefogás, amelynek résztvevői szegény családoknak juttatnak el eszközöket, a könyvtár pedig a digitális írástudás oktatásáról gondoskodik.
Megállapodás született olyan közlekedési társaságokkal is, amelyek járatain wifi van, így a könyvtár is elérhető, de az egészségügyi rendszerben, a kórházakban is jelen van a szolgáltatás.
2015-ben kezdett együttműködni a könyvtár a Texasi Egyetem San Antonió-i kirendeltségével, amelynek keretében kutatás született a BiblioTech hatásának mérésére. Az eredmények azt mutatták, hogy pozitív kapcsolat látható a diákok iskolai eredményei és a digitális könyvtár szolgáltatásainak használata között. A szolgáltatás sikere tehát már kimutatható, a jövőbeli fejlesztésre pedig számtalan ötlet van már most is. (Jávorka Brigitta)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról