Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Érdemes követnünk az USA könyvtári trendjeit? - De melyek is azok? 1. (olvasóink szavazatára)

Az amerikai könyvtárosok szövetségének (ALA) 2019-es kiadványa hat különböző trendet és problémát sorol fel 2018 tapasztalatai alapján. A lista első része:
1. Intellektuális szabadság: A könyvtáraknak a tolerancia és befogadás központjának kell lenniük. Ennek kell tükröződni a forrásokban, programokban, információközlésben. 2018-ban több ilyen témára is fókuszáltak Amerikában. Úgy mint az LGBTQIA+ tartalmak, pl. drag queen (nőnek öltöző férfi) vendégek, transzgender témájú könyvek. Bizonyos csoportok tiltakoztak a téma ellen. Pl. könyvégetéssel, tartalomeltávolítással, szülői felügyelet kérésével. A cenzúra 531 dokumentumot érintett. A könyvtárak a szerteágazó információk és ötletek bemutatásának szükségével érveltek a téma mellett.
2. Fiatalok és tinédzserek ellátása: A könyvtárak kulcsszereplők a családi elköteleződésben és a korai tanulásban. Segítik a szülőket irodalmakkal. Olvasói tanácsadást és beszélgetéseket szerveznek. Alexandriában a helyi doktor rendszeres látogatást tesz a könyvtárban a spanyolajkú közösségek miatt, irodalmakat ajánl. Kalifornia állami könyvtára iskolaelőkészítő eszközkészletet állított össze. Máshol partnerségeken keresztül STEM programokat tartanak, közös tanuló- és játszóteret szerveznek a családoknak.
3. Könyvtári programok: A politikai megosztottság ellenére a könyvtár mindenkivel befogadó marad. Sok területen ez az egyetlen befogadó hely. Denver állami könyvtára könyvklubokat tart a nehezen kibeszélhető témákról, pl. migráció, gentrifikáció, rasszizmus. Oak Park könyvtárak American Girl babákon keresztül mutatja be a társadalmi igazságosságot, civiljogi mozgalmakat és a történelmet. Az ALA pedig aulteljesítő tizenéveseknek szervezett könyvklubokat faji kérdésekről, identitásről, történelemől. Elolvasták a könyveket, majd megbeszélték a személyes tapasztalataikat a témáról. A könyvek segítettek, hogy beszéljenek a témáról, a saját életük konkrét kibeszélése nélkül. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról