Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Erősödő digitális bölcsészet

A Svéd Kutatási Tanács most először támogat digitális bölcsészetek területén kutatási tevékenységeket, 8 millió koronát adnak egy új kutatóiskola létrejöttére, Data, Culture and Society: Critical Perspectives (Adat, Kultúra és Társadalom: Kritikai perspektívák) néven, mely kutatók és doktorandusz hallgatók tevékenységeinek nyit teret magas színvonalú, innovatív kritikai szellemű kutatások végzésére az adat, a kultúra és a társadalom összefüggésrendszerében. A résztvevő intézmények: Uppsalai Egyetem, Ume-i Egyetem, Linnaeus Egyetem és a Göteborgi Egyetem. Olyan kutatások indulnak, melyek tapasztalatait itthon is hasznosítani lehet majd. Az adatok elemzésének társadalmi és kulturális vonatkozásai ugyanis itthon is releváns témának számítanának.

Néhány hete az ELTE Digitális Bölcsészeti tanszékének nemzetközi konferenciáján link az egyik keynote előadást a BME adattudományi tanszékének vezetője tartotta az adattudomány, illetve a bölcsész és társadalomtudományok kapcsolatáról. Ebben az előadásban például előkerült, hogy a tanulmányi rendszerben rendelkezésre álló adatok segítéségével meg lehet jósolni, hogy az egyes egyetemekre bejutottak közül kik lehetnek a leginkább kitéve a lemorzsolódás veszélyének. Ennek persze számos más tényezője is van, mint a korábbi tanulmányi eredmények. Etikailag is nehéz megfelelő diáktanácsadási rendszert kiépíteni. A BME-n nem is sikerült egyelőre. Egyelőre adataik vannak, hogy jó eséllyel kikre kellene jobban odafigyelni.

Hírforrás: Németh Márton
2022. december 12.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=erosodo_digitalis_bolcseszet
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról