Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ez várhat a több százezer kirúgott közszolgára - felkészülés és türelem kell

Nem találkoznak az álláspiac kifejezett igényeivel a hamarosan elbocsátással szembenéző, elsősorban adminisztratív munkában járatos közszolgák kompetenciái. Bár egyes személyes tulajdonságaik vonzóak lehetnek, sokaknak komoly erőfeszítésre lehet szüksége, hogy elkerülje a bajt.
Az eddigi tapasztalatok szerint nem volt jellemző a munkaerőpiacon, hogy a közszférában dolgozók önként váltottak volna a versenyszektorba. A váltást szinte minden esetben valami kényszer hatására tették meg - összegzett a Napi.hu-nak Lipcsei András, a Dr. Pendl & Dr. Piswanger vezetői tanácsadó cég ügyvezetője. A közszolgák átlépésre tett első kísérlete sok esetben kudarcba fullad. A második kísérlet viszont már rendszerint sikerül, mivel idő kell az adaptációhoz.
A nehézségek fő oka, hogy a versenyszférában sokkal több a kiszámíthatatlan tényező: az ügyféligények, megrendelések váltakozása állandó bizonytalanságot okozhat, a dolgozókra bármikor váratlan többlettevékenység zúdulhat. Ezzel szemben a közszférában a feladatok jól körülhatároltak, leszabályozottak, s e keretrendszer kiszámíthatóbb, nyugodtabb munkamenetet tesz lehetővé. A magánszférában jóval több kreativitásra, egyéni kezdeményezőkészségre van szükség, míg a közszférában jellemzően a szabálykövetést honorálják - magyarázta a szakértő.
Feszültségforrás lehet, hogy az állami alkalmazottak sok esetben autoriter döntési mechanizmusokhoz szoktak, s gyakran ismeretlen hátterű utasításokat kell végrehajtaniuk. Az előre gyártott hivatalos panelek gondolkodás nélküli alkalmazása rugalmatlanságra kondicionálhat.
A jelentős különbségek ellenére azonban Lipcsei optimista, szerinte a közszolgák tudása átültethető, ha új munkáltatójuk kellően türelmes
Kik kényszerülhetnek vándorlásra? - A Miniszterelnökség úgy tervezi, hogy az egymillió főnyi állami alkalmazottból100-200 ezer főt még ebben a választási ciklusban "átirányít" a piaci szférába. Hogy a bürokráciacsökkentő csomag pontosan milyen munkaköröket fog érinteni, egyelőre ismeretlen.
Az Index.hu által megszerzett előterjesztés szerint már 2016 júliusára mintegy 6 ezer fővel csökkenhet az állami bürokrácia, a vágások pedig ezután is folytatódnak. A tervezet mellékletéből az is kiderül, hogy a karcsúsítás a minisztériumok alatt működő központi hivatalokat és a költségvetési szerveket érinti.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról