Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ezért figyelj a kisfiúk igényeire - be se lépnek a könyvtárba, vagy gyorsabban lemorzsolódnak

(2015-ös, továbbra is aktuális cikkből.) Tény, hogy az alap- és a középfokú oktatás, és bizonyos tekintetben a felsőoktatás is sok szempontból kifejezetten a lányokra szabott. Igaz, hogy a felsőoktatás csúcsain bőven többségben vannak a férfiak, de az iskoláikat nem befejezők, a végzettség nélkül az oktatást elhagyók többsége is fiú. Magyarországon évente 100 lemorzsolódó fiúra 88 lány jut és 27 százalékkal több nő szerez diplomát, mint férfi.

Az oktatásból idejekorán kihullott fiúk jövője nagyon bizonytalan: szociológusok szerint nekik a legkevesebb az esélyük a tartós párkapcsolatra és házasságra, őket fenyegeti leginkább a tartós munkanélküliség, a hajléktalanság, a szenvedélybetegségek és mindezek miatt várható élettartamuk is jóval alacsonyabb. A legiskolázatlanabb férfiak helyzete bizonyos szempontból - méghozzá nem kis részben a feléjük irányuló társadalmi elvárások miatt - jóval nehezebb, mint a hasonlóan képzett nőké. A férfiak többségben vannak az olyan veszélyes foglalkozásokban, mint a tetőfedő, a bányász, vagy épp az otthonról hosszú távollétet követelő szakmákban, mint a kamionsofőröké. Gyakran piszkos, veszélyes és kellemetlen munkát végeznek, és keveset keresnek.

A nem felsőfokú képzettségű nők tipikus pályái például a kozmetikusé, fodrászé és az az üzletek kiszolgáló személyzetéé. Ezzel párhuzamosan viszont a szolgáltató és a humán szektor rengeteg diplomás nőt foglalkoztat. A magasabban képzettek közül az egészségügyi dolgozók, a gyermek- és idősgondozással professzionálisan foglalkozók, a pedagógusok túlnyomórészt nők, és a hivatalok, irodák alsóbb pozícióiban is jellemzően nőket találunk. Ezek a pályák egy-két kivétellel egyáltalán nem elérhetetlenek a (képzettebb) férfiak számára, ám mégis kevesen választják őket. A férfiak nagy többsége eleve nem igazán töri magát, hogy a hagyományosan női (és ezzel együtt gyakran rosszul fizetett és kevéssé megbecsült) munkát válasszon. Ami még nagyobb probléma, hogy napjaink oktatáspolitikája sem a felsőfokú képzettség felé tereli a fiatalokat. Az összeszerelő-csarnokok országában azonban soha nem lesz nagy a jólét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról