Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Felfordulás a könyvpiacon - mit változtat az e-könyv értékesítés és -olvasás?

Nagyot ugrott az e-könyvek értékesítése a vírusidőszakban link - írtuk a közelmúltban. A jelenség a könyvtárak tevékenységét is befolyásolhatja.
Az online világ megváltoztatta a könyvértékesítést: akár 5 éves könyvet is lehet sikerkönyvvé tenni - mondta Bárdos András, a 21. Század Kiadó tulajdonosa a múlt heti OnlifeX konferencián. Amíg ugyanis a könyvesboltba válogatni jártak leginkább az emberek, az e-könyvek jelentőségének növekedésével a könyvesboltok a bemutatóterem-funkció felé mozdulnak el. Az emberek megtapogathatják a könyvet a boltban, majd online megvásárolják.
További változás Bárdos tapasztalata szerint, hogy míg korábban csak a fizikailag megmutatható könyv forgott, a könyvek elektronikus bemutatásával a fizikailag már nem elérhető kiadványok is azonnal forgalomképessé válhatnak, anélkül, hogy újranyomásra kellene várni.
Kérdésre válaszolva elmondta még, hogy a nyomtatott könyvek ázsióját a kiadó úgy igyekszik menteni, hogy növelik a könyv használói élményét: azaz a könyv műtárggyá, vagy élvezeti cikké válik. Ezt a tipográfiával, dizájnnal érik el.

Az említett változások több módon befolyásolják a könyvtárakat:
- az e-könyvek erőteljesebb forgalmazásával a könyvesboltok a könyvtárak régebbi könyvek elérése kapcsán való piaci előnyét csökkenti
- a hazai könyvtárak kb. 15 évet lemaradva nem foglalkoznak hazai e-könyvek kölcsönzésével, ezért pillanatnyilag nem tudnak reagálni sem a megváltozott helyzetre
- mivel a könyvesboltok régebbi könyvekre is irányítják a figyelmet, a könyvtár régebbi állományának piacképes része nagyobb figyelmet kaphat. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról