Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fiókkönyvtárat zártak be Kaposváron -- a könyvtártól még nem a tanulnak meg olvasni a fiatalok

Januártól bezárja egyik fiókkönyvtárát Kaposvár. A decemberi közgyűlés döntött arról, hogy elsejétől a 48-as Ifjúság úti Fiókkönyvtárat megszünteti. Egy 2011. januári döntéssel már szűkítette fiókkönyvtár hálózatát Kaposvár, a csökkenő látogatószám miatt az akkor üzemelő tíz fiókkönyvtárából kettő működését hagyta meg változatlan formában. Szép Tamás (Fidesz) határozottan úgy fogalmazott: rosszul döntünk, amikor megszüntetünk egy fiókkönyvtárat. -- Ezzel feladunk egy újabb bástyát -- fogalmazott Szép Tamás.
-- A legutóbbi PISA felmérés szerint romlottak az olvasásértési mutatói a magyar fiataloknak -- indokolta kijelentését Szép Tamás a legutóbbi közgyűlésen. -- Az olvasási szokásaikról, illetve nem olvasási szokásaikról is sokat lehetne mesélni. Ezzel együtt támogatok minden olyan kezdeményezést, ami a mozgásszegény életmódon javít. Építsünk tehát focipályákat, csarnokokat, de a testi fejlődés mellett a szellemi, lelki fejlődést is tartsuk szem előtt. Ehhez pedig stratégiailag is fontosak lennének a könyvtárak. Erre is kell tehát pénz, ne sajnáljuk rá: kegyelmezzünk meg ennek szerencsétlen fiókkönyvtárnak. Így talán elő lehetne segíteni, hogy minél többen olvassanak a fiatalok közül.
Szita Károly polgármester bár egyet értett a könyvtárak érdekében tett felszólalással, úgy reagált: úgy gondolom, építhetünk minden sarokra egy könyvtárat -- mondta --, nem attól tanulnak meg olvasni a fiatalok.
Mihalecz András (Fidesz) arra hívta föl a figyelmet, hogy megváltozott a világ, elektronikusan olvasnak a fiatalok. -- Hogy ez helyes vagy helytelen, az más kérdés -- mondta. -- Ha a könyvtár már nem azt szolgálja, hogy bevonzza kölcsönzésre az embereket, akkor meg kell hozni azt a döntést, hogy bezárjuk. Ettől még nem vagyunk könyvtárellenesek. -- A könyvtárba az éves beiratkozási díj 3000, érvényes diákigazolvánnyal 1500 forint marad.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról