Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gondolatok a Könyvtárostanárok Akadémiájáról (vö.: a kultúra)

Ha az előző cikk gondolatait folytatjuk, szép példákat találunk a kultúra anomáliáira a Könyvtárostanárok IX. Nyári Akadémiájának előadói nyilatkozatai között.
Az "A" előadó szerint a könyvtárhasználatnak nem egy tantárgyhoz kell kötődnie, hanem kereszttantárgyként átszőnie valamennyi ismeretkört.
A "B" előadó az iskolai könyvtárak és az egységes könyvtári rendszer viszonyát elemezte, rávilágított a kulturális miniszter, mint ágazati irányító, szabályozó, fejlesztő és ellenőrző szerepére.
A "C" előadó a könyvtár, az információ gondozását nem a kulturális tárcára, hanem az információs politikát formáló szervezetre, intézményre bízná. Az előadásjegyzetek részleteiből látható, hogy az "A" előadó inkább férfias, kollektivista értékeket pendít.
A "B" előadó erőteljesen bizonytalanságkerülő, nagy hatalmi távolságot és kollektivizmust sugall. A "C" előadó a "B"-vel ellentétben bizonytalanságtűrő, kis hatalmi távolságot tartó és individualista. A Hofstede kultúrafelmérését támogató ún. GLOBE-felmérés természetesen ennél finomabb elemzőeszközöket alkalmaz. A példából azonban szemmel látható az előadók eltérő szocializáltsága és a kultúrából adódó vezetési, irányítási stílus. (A kultúra és a vezetési stílus összefüggéseire a KIT következő számában visszatérünk.) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról