Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gyerekek és rendőrök is felolvasnak - a hátrányos helyzetűeket és migránshátterűeket segítik

Münchenben a városi könyvtárban és általános iskolákban is tartanak felolvasásokat a 2003-ban alakult és 300 önkéntest tömörítő közhasznú egyesület önkéntesei - írja a "Wir lesen vor" (felolvasunk) c. szóróanyagban a Lesefüchse e. V. (kb.: olvasórókák egyesület). Ebben a formában az egyesület Németország legnagyobb regionális olvasásra ösztönző szervezete.
4-10 éves korú gyerekeknek tartanak felolvasásokat, illetve más olyan kezdeményezéseik is vannak, mellyel a nyelvi és olvasási készség fejlesztését szolgálják. Például van egy sajátos rendezvényük, az ún. Olvasási Ünnep, amikor érdekes, szokatlan helyen olvasnak fel: a Hellabrunn Állatkertben, a Deutsches Museumban, a müncheni Olimpiastadionban.
Van olyan projektjük is, amelyben rendőrök olvasnak fel. A megfelelően kiválasztott történet felolvasásával a fiatalkorú bűnözés megelőzését és az integráció elősegítését is erősíteni kívánják.
A felolvasás megmozgatja a gyermek fantáziáját, újabb és újabb történetekre lesz kíváncsi, majd igyekszik saját maga is olvasni. A felolvasó személye, a vele való személyes kontaktus érzelmi többletet ad. Az olvasás hallgatása elősegíti a koncentrálóképesség erősítését, a türelmet és a kitartást fejleszti, mely megkönnyíti a tanulást az iskolában. Megszeretteti a könyvek világát, fejleszti a szókincset és a kommunikációs képességet. (ref.: Lukács Margit)
- A Lesefüchse e.V. egyesület link leginkább a szociálisan hátrányos és migráns hátterű családok gyerekeire összpontosít. Közösségi elkötelezettségéért számos elismerést és fejlesztési díjat kapott.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról