Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hallgatók is jól ellátják a könyvár virtuális chat-referenszét! - fel is mérték

A felsőoktatási könyvtárak régóta kísérleteznek azzal, hogyan lássák el személyzettel a referenszpultot. A főiskolai és egyetemi könyvtárak újabban többszintű modellt alkalmaznak, a szakképzett könyvtárosokon kívül segéderőket (más diplomásokat) és gyakran végzős egyetemi hallgatókat is bevonva a tájékoztató munkába. Néhány felsőoktatási könyvtár diákokat foglalkoztat a referenszpultnál. A tanulmány hallgatók alkalmazását vizsgálja egy egyetemi könyvtárban, különös tekintettel a chates tájékoztatásban betöltött szerepükre. A csevegések átiratát elemzi, hogy összehasonlítsa a különböző válaszadók - a szakképzett könyvtárosok, a segéderők és a hallgatók - által adott válaszok tartalmát és minőségét. A 451 átirat elemzése azt mutatta, hogy az egyetemisták valóban megfelelő chates tájékoztatást nyújtanak, minőségében és tartalmában hasonlót, mint a segéderők és a szakképzett könyvtárosok. Az eredmények azt sugallják, hogy jól képzett hallgatók foglalkoztatása a chates tájékoztatásra járható út és ajánlott megoldás a felsőoktatási könyvtárak számára. (Egyetemi hallgatók alkalmazása a virtuális referensz szolgáltatásban; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról