Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Használó-kezdeményezte kölcsönzéssel és nyomtatással csökkentik a porosodó állományt

Schleswig-Holstein tartomány könyvtári központjának (Büchereizentrale Schleswig-Holstein link , BZSH) Kölcsönző és Kiegészítő Könyvtára (Leihverkehrs- und Ergänzungsbibliothek link , LEB) az első német közkönyvtár, amely bevezette a felhasználók kezdeményezte könyvbeszerzést (Patron Driven Acquisition, PDA) a nyomtatott média területén egy kétéves projekt keretében. A módszert alkalmazzák néhány tudományos könyvtárban is (pl. Universitäts- und Stadtbibliothek Köln, Staatsbibliothek zu Berlin - Preußischer Kulturbesitz). Probléma ugyanis, hogy a használók az új beszerzések zömét nem kölcsönzik ki - a cél ennek az aránynak a csökkentése.
Negyven éve működik Flensburgban a LEB-nek egy olyan részlege, mely 135 000 kötetével speciális szakirodalmi igényeket elégít ki a tartományon belül egyfajta központi könyvtárként. A kért irodalmat rövid időn belül kiszállítják a könyvtárakba. A lektorátus az utóbbi években megfelelő állományprofilt dolgozott ki a LEB számára, mely a következő részekből áll: igényes szépirodalom, ritkán keresett szakirodalom, alkalmazásorientált szakirodalom, földrajzi és családtörténeti szakirodalom, idegen nyelvű szép- és szakirodalom, központi külön- és csereanyagok. A lektorátus nyolc munkatársa felel a könyvpiac figyeléséért és az ajánlójegyzékek előkészítéséért, 2011 óta pedig a LEB állománygyarapítása is a feladatuk. A tartomány központi könyvtári katalógusa (ZKSH) jelenleg több mint 400 000 címet tartalmaz (könyvek, zenei CD-k, hangoskönyvek, DVD-k stb.), és lehetővé teszi, hogy rendelési funkcióján keresztül a könyvtárak és az olvasók tartományi szinten kölcsönözhessenek.
A közkönyvtári gyakorlattól eltérően a LEB anyagát a központi katalógus rendelési funkcióján keresztül keresik fel - a helyben használat minimális -, így olyan nyomtatott vagy AV-dokumentumokat is kínálhatnak, melyek fizikailag még nincsenek az állományban, anélkül, hogy összezavarnák a használókat. A PDA bevezetése mellett az alábbi érvek szóltak: az állománygyarapítás tehermentesítése, jobb kapcsolat az olvasókkal, a téves beszerzések minimalizálása, a jobb használati adatok és a takarékosság. Emellett fontos volt a ki nem kölcsönzött művek arányának csökkentése is, amit egy projekt során akartak ellenőrizni és optimalizálni - ugyanis a 2013-ban vásárolt címek 18%-át és a 2014-ben vásárolt címek 24%-át 2015 tavaszáig senki sem kölcsönözte ki. (Olvasók által javasolt nyomtatott könyvgyarapítás a Schleswig-Holstein-i Kölcsönző és Kiegészítő Könyvtárban: projektbeszámoló egy új szerzeményezési modell bevezetéséről; Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról