Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Hogy ne romboljuk tovább az innovációt a magyar könyvtárakban

Korábbi anyagunk - Ezek rombolják az innovációt a magyar könyvtárakban link - folytatásaként nézzük a lehetséges megoldásokat:

1. Vezetői továbbképzés, melyben a jelenlegi és vezetésre aspirálók szakmafüggetlen menedzsment-gyakorlatra tehetnek szert.
2. A szervezeti kultúra demokratizálása. A lapos szervezetet már 30 éve emlegetjük szóban, nyomai azonban kevésbé látszanak, és az ország szociokulturális környezete és a szakmakultúra is erősen hat. Ugyanakkor saját hatáskörben kibontakozhat a vezetői minőség! Az átalakításokba eredménnyel ugyanis csak szakmai, társadalmi párbeszédre alapozva lehet belefogni. Ennek feltétele:
2. Őszinte kommunikáció a vezetők és munkatársak között, az egymásra utaltság érzetének erősítése. Az egyes intézmények, osztályok nem önálló várak, a könyvtárügy egyes területeit széles körű szakmai és társadalmi konzultáción alapuló stratégiák alapján kell menedzselni (közkönyvtárak, felsőoktatási és tudományos könyvtárak stb.)
3. A továbbképzési rendszer alapjaiban megújítandó. Források kellenének jegyzetekre, tankönyvekre, online tananyagokra. A független akkreditáció nem elég a KI továbbképzéseire, intézményi garancia kell a továbbképzési rendszer szakmailag autonóm működésére, hogy ne legyen ráhatása az OSZK főigazgatójának olyan döntésekre, melyekben szakmailag nem kompetens.
Az akkreditáció és a továbbképzés rendszerét minisztériumi szinten kellene jóváhagyatni és támogatni.
Külföldi, illetve más tudományterületekről érkező szakemberek bevonásával új továbbképzési programok készítése és akkreditálása lenne szükséges.

3. A nemzetközi előadók részvételével zajló szakemberek részvételével zajló rendezvényeken különös hangsúlyt kellene helyezni a szemléletváltás szükségességére. Kerekasztalokat, workshopokat kellene szervezni, szembesülni a kihívásokkal, új utakat találni.
Minimálisra kellene tenni a protokollt az MKE vándorgyűléseken, frontális előadások helyett a különféle szekciók inkább interaktív kerekasztalokat, workshopokat szervezzenek aktuális kérdésekről.
A külföldi vendégek ne csak protokolláris keretek között jelenjenek meg, hanem aktívan vállaljanak részt a tevékenységben.
A földrajzi alapú szekciók akkor álljanak elő bármilyen tevékenységgel, ha érdemi mondaivalójuk van (jó gyakorlatok bemutatása, új szolgáltatási modellekről való számadás, közös kihívások megvitatása stb.).


A vezetői-döntéshozói inkompetencia és a bújtatott munkanélküliséget leplező bürokrácia ismerős történelmi vonatkozásban is.

Továbbképzés és szakmai rendezvények:
- Kifejezetten problémamegoldásra orientált, hands-on workshop, kipróbált gyakorlatok (kudarcok is!)
- Adaptálható, forgatókönyv-szerű kiadványok és helyi igényekhez könnyen alkalmazható sablonok (a l'art pour l'art elmélet az utasítások helyett)
- Szakmai fórumok a transzlációs medicina szellemében. Hasonló gondokkal küszködők gondolkodása a kutatás, elmélet és egy-egy jó gyakorlat adott könyvtárra, közösségre, gyűjteményre, fordítása, beleértve akár kreatív-innovatív, akár kiskapus megoldásokat.
- Messziről jött könyvtáros meghívása csak helyben folytatott párbeszéd céljára, mindkét fél nyereségére.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról