Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Hogyan érvényesülhet a könyvtár a vírushelyzet után - IFLA ajánlás 1. (olvasóink szavazatára)

Az IFLA szerint még hosszú idő lesz, mire kilábalunk a járványból. A gazdasági következmények már így is súlyosak. Hangsúlyozni kell a könyvtár szerepét is a kilábalásban. Építsünk jobb társadalmat és gazdaságot. A szervezet blogja ennek érdekében összefoglalta a rövid-, közép- és hosszútávú terveket.
Ezek közül most a rövidtávú terveket foglaltuk össze, mely főleg a kutatások támogatásáról szól:
- A szerzői jogoknak nem szabad akadályt állítaniuk. Annak ellenére, hogy a könyvtár bezárt, az olvasóknak használni kell tudni a forrásokat. Világossá kell tenni a törvényalkotók felé a helyzetet.
- A licensz-feltétek nem állhatnak a közérdek felett. A jogok birtokosainak rugalmasságot kell mutatni a könyvtárhasználók felé. Ha ez nem történik meg, akkor a könyvtárak kénytelenek megkerülni a feltételeket - amennyiben ez nem okoz indokolatlanul nagy károkat a jogtulajdonosnak.
- Támogatni kell tudni a közösségeket. Megnövekedett a kereslet a digitális tartalmak iránt. Úgyhogy sok kormányzat kész növelni a beszerzéseit. Akár a publikus Wi-Fi nagyobb támogatásával vagy a veszélyeztetett csoportokat érintő könyvtári beszerzések támogatásával.
- A COVID-19 nem jelent mentséget a rossz kormányzatra. Sok ország rendkívüli intézkedéseket vezetett be. De ez nem jelentheti az ellenőrzés nélküli döntéshozást. A döntéshozást megfelelően dokumentálni kell a későbbi elszámoltathatóság miatt.
- A véleménynyilvánítás és az információkhoz való hozzáférés korlátozását minimalizálni kell. Például az álhíroldalak korlátozásával szemben inkább a pozitív kezdeményezéseket kell támogatni. Úgy mint a média- és információs műveltség terjesztése.
- Támogatni kell a kulturális szektort. A digitális térben alkotók iránt ugyan megnőtt a kereslet. De az előadásoktól és fizikai látogatásoktól függő alkotókat rosszul érinti a helyzet. Meg kell menteni őket, hogy ne zárjanak be végleg.
- Az online eszközök fokozott használata nem mehet a jogok rovására. Vigyázni kell a kiberbiztonsági problémák, személyes adatvesztés kockázata miatt.
- A nyílt tudásnak alapvetőnek kell lenni. A COVID-19 kutatásokat kormányzati szinten kell támogatni. Növelni az adatokhoz való hozzáférést, hogy informáltabb döntések születhessenek. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról