Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan hatott a vírus a napi kölcsönzésre? - könyvtárstatisztikai pilot projekt

Pécs, Győr és Debrecen megyei hatókörű városi könyvtárai a koronavírus járvány következtében történt féléves bezárás utáni nyitáskor megosztották a látogatási és kölcsönzési adataikat egymással. Az automatikusan generált adataikat megosztják az OSZK és az EMMI illetékeseivel is. Pontosabban: a napi kölcsönzési adatok és ezek egyhetes mozgóátlagát. Hosszú távon cél, hogy a könyvtárak minél több adatát automatikusan lehessen feldolgozni, így követhetőbbé válnak a könyvtári rendszer finomabb rezdülései. Eddigi tapasztalatok Kovács Béla Lóránd (Debrecen) felsorolásában:
- összehasonlítottuk, hogy hogyan hat a kölcsönzésre az egy, illetve 3 ütemű vírushelyzet utáni nyitás?
- hogyan hatnak a zárvatartás ideje alatt is működő kölcsönzőautomaták a kölcsönzésre?

Az adatokat a több fiókkönyvtárral rendelkező megyei intézmények egyes részlegeik között is elemzik. Érdekes tapasztalat, hogy a kapott adatok szerint az országos változások meglepően azonosan hatnak a különböző könyvtárakra. Emellett a viszonylag ritkán előforduló eltérések is jól magyarázhatók a helyi sajátosságokból.

A vírus hatása jól kimutatható. Például: a pandémia kezdete óta 5-10%-kal csökkent a beiratkozott olvasók száma. Ugyanakkor az egy kölcsönzésre jutó dokumentumok száma 1,7-ről 2,3 dokumentumra emelkedett. Ez az érték a bezárásokat közvetlenül megelőző időben 4-5-re is felment.

A projekt következő állomása, hogy a három könyvtár három évre visszamenőleg hasonlítja össze adatait. Így pontosabb kép tárul fel a vírushelyzet könyvtárakra gyakorolt hatásáról. Amellett, hogy a felek előkészítik az IKR-ek adatainak statisztikai célú megosztási rendszerét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról