Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan működnek a félfeudalista kliensi hálózatok?

A KIT-ben többször szóba kerültek a feudalista szakmakultúra jellegzetességei. Most a Partizán podcastjából tágabb analógiák mentén közelítünk. A szociológiai kerekasztal-beszélgetésén meghívott vendégei Kovai Cecília, Szombati Kristóf és Kovách Imre. (MG)

Klientúrahálózat: SzK: A kliensi rendszer évszázados örökség Magyarországon. Előképe a szegény agrárproletárok megszerveződésének letörése volt. Nagyobb településen e beidegződéssel szemben még van alternatíva, a kisebbekben már nemigen.
KC: Nem működnek a szélesebb merítésű elképzelések. A privatizáció viszontagságai után az azonnali biztonságot adó közmunkával az állam a visszajött a munkanélküliséget csökkenteni. Ezt a középosztálybeli fegyelmezésnek észleli, a rászoruló viszont gondoskodásnak érzékeli. S bár a kedvezményezettek is érzékelik a visszásságokat, a kritika és feudális, kölcsönös támogatás megfér egymással. Kettős nyilvánosságnak hagyománya van. Hatnak a szimbolikus gesztusok. SzK: Pl. a közmunkások virágültetésének van kulturális hatása. A közmunka fenntartja a normális élet látszatát.
KI: A kliensi rendszer nem ölti a nyílt erőszak formáját. Inkább kényszerházasság-szerű. SzK: A munkaalapú társadalommal a szegényeket beépíti a hierarchiába, pacifikálja, jegelve a konfliktusokat. - E klientúrahálózatok rugalmasak és a kölcsönösség jellemzi őket: hierarchikus egyezkedés. Pl. a megfelelő szavazatért cserébe a polgármester elviszi a beteg gyereket az orvoshoz.

Elfojtott önszervezési képesség: SzK: A kliensek nem egymással vannak elfoglalva, hanem a patrónusukra figyelnek. Mindez a szolidaritás és az önszerveződés ellen dolgozik. Nem várható, hogy a szegények meg tudnák szervezni magukat.

Továbblépési lehetőségek: SzK: A már kiépült klientúrahálózatokat nagyon nehéz lesz eltakarítani. Az önrendelkezés kiépítéséhez 10 év kellene. KC: Csak az önrendelkezést felajánlani nagyon kockázatos.
Viszont? KI: Kinőtt egy felnőtt társadalmi réteg, amelyben megteremtődik az igény az autonómiára.
CK: Vannak kritikai hangok, viszont egy újraépítkezni akaró hatalom eséllyel belecsúszna a klientúra-struktúrába. Mert nagyon erősek, évszázadosak a klientúraviszonyok.
KI: Békét kell kötni a vidéki társadalom vezetőivel. Kell valamit kezdeni a nemzet fogalmával. KI: A fekete-fehér nézőpont nem esélyes. Az lesz sikeres, ami / aki továbbvisz bizonyos elemeket. Pl. közben nagyobb autonómiát biztosítva a forrásfelhasználáshoz.
SzK: Nincs meg az analízis és hiányoznak a hidak, nincs baloldali népfőiskolai hálózat (csak baloldali). Bázisokat építeni, amelyek önmagukban hidat képeznek.

Régebbi hírforrás(ok): Velünk élő feudalizmus - informalitás: szervilizmus, háttéralkuk rendszere link Dédelgetett feudális viszonyaink a hazai könyvtárügyben link Miért nem állunk ki a rendszer ellen, ha egyszer utáljuk? - Rendszerigazolás-elmélet link Véget érhet-e a feudális szakmakultúra? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról