Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan rendeznek be virtuális találkozóhelyet a könyvtárak a Zoom alkalmazás segítségével (olvasóink szavazatára)

A közösségi terek iránti igény nem szűnt meg attól még, hogy a könyvtárak a járvány miatt zárva tartanak. Sok könyvtár kínál chat-referensz szolgáltatást, szervez virtuális programokat és a Zoom szobafoglalás is egy külön szolgáltatássá vált.
Többek közt az amerikai Schlow központi könyvtára link is kínál virtuális szobafoglalást (link ). Korábban is szerveztek már a kollégák Zoomon értekezleteket. Nem volt nehéz megnyitni a szolgáltatást a közösség felé. Előfizettek egy üzleti csomagra. A díjat Pennsylvania állam Központi Alapítványa állta. A könyvtár gyorsan elindította a szolgáltatást, tréninget szervezett a könyvtárosoknak. A gyors implementációt nagyon fontosnak tartotta.
A foglalás hasonló, mint az offline könyvtári termeknél. Virtuális szobát az olvasókártyával rendelkezők foglalhatnak. A könyvtárosok jelen vannak a találkozók elején, elmondják a szükséges tudnivalókat és válaszolnak a kérdésekre, majd kilépnek a szobából. Az IT-s kollégák is készenlétben állnak, ha kell segítség. A szobát egy csoport két hónapban kétszer foglalhatja le, két órás időtartamra. A foglalás hétköznap reggel és délután vagy kora esti órákban elérhető.
Ahogy a médiában olvasható volt, a Zoom biztonsági szempontból nem a legjobb platform. A könyvtárosok erre is felhívják a szolgáltatás használóinak figyelmét. Emellett beállítják a biztonságot növelő funkciókat. A foglalható szobákba csak jelszóval lehet belépni. Nem lehet a linket nyilvánosan megosztani, csak meghívóval lehet csatlakozni. A felhasználók a képernyőjüket nem oszthatják meg egymással. Be van állítva, hogy a résztvevőknek várakozni kell, hogy a csoporttagok beengedhessék őket.
Más könyvtárakban is működik hasonló szolgáltatás. Az intézmények megosztják egymással a tapasztalataikat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról