Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan választja ki New York Közkönyvtára, hogy az irdatlan választékból mi kerüljön a polcra? (olvasóink szavazatára)

A New York Public Library a világ egyik legnagyobb könyvtára. Közel 5 millió könyve, 1,7 millió e-könyve és 177 ezer audiokönyve van. Az Amazontól eltérően mégsincs korlátlan tárhelye. Minden könyvnek ki kell érdemelni a helyét a polcon. Semmi nem kerül be véletlen.
A döntést egy 16 fős testület és segítőik hozzák. Mindegyikük legalább könyvtáros mesterdiplomával rendelkezik. Könyvek ezreit értékelik, hogy a kölcsönzőknek már ne kelljen. Nem olvasnak el minden kiválasztott könyvek. Nincs erre idő. Múlt évben 476 ezer könyvet, 75 ezer e-könyvet és 18 ezer audiokönyvet vettek fel. Mindet gondos kutatás előzte meg. A cél, hogy minél több hangot és nézőpontot bemutató gyűjtemény legyen.
A népszerű szerzőknek nem kell aggódniuk. A leggyakoribb rendelések tavaly is ismert könyvekre érkeztek. A top 3 - Michelle Obama: Így lettem, Michael Wolff: Tűz és düh, Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak.
A nagyobb kiadókra is figyelnek. Náluk akár elsőszerzős alkotókra is. Legalább egyet beszereznek próbaként a művekből. De a saját kiadás sem kizáró tényező. Fontosak a jó könyvkritikák. Viszont a rossz kritika sem kizáró. A hűséges rajongói bázis viszont sokat nyom a latba, vagy ha szerepelt a könyv a hírekben, beszélnek róla a közösségi médiában, megfilmesítik.
Például Wayne Roylance a politikai és népszerű diétákról szóló könyveket figyeli. Egy hónapban 4 ezer könyvet néz át. Közülük 1500 darabot választ ki beszerzésre. A tavalyi év egyik nagy sikere az Instant Pot recepteskönyvei.
Vannak időtlen klasszikusok is, amit folyton frissíteni kell, akár egy gardróbszekrényt. A nagy Gatsby, a Ne bántsátok a feketerigót vagy legutóbb a Harry Potter és a bölcsek köve újra előkerült.
Vannak speciális, olvasói kérések: a bevándorlók az anyanyelvükön szeretnének olvasni, a diákok a nyári olvasmánylistájukról kérnek könyveket A 2 millió beiratkozóval rendelkező könyvtár folyamatosan kap olvasói kéréseket. Mindet fontolóra veszi. Ha van elég pénz a beszerzésre és megfelel a választási kritériumoknak, akkor a könyvtár beszerzi.
Azonban nem kerül egy könyv sem a polcokra a szerző emailes kérésére. Nem kerül be, ha egy szerző ingyenes példányt ad. Ezeket általában a könyvtár az ingyen elvihető polcra teszi. Nem kerül be celebek kérésére. Nem számít, ha a szerzeményezők ismerőse ajánl valamit. Kevésbé érdekesek a "személyre szabott könyvek", ahová az olvasók írhatják a tapasztalataikat. És természetesen a biztonsági problémákat felvető könyvek. Gyerekkönyvek esetében például a leszakadó darabok miatt fulladás veszélyét magukban hordozó könyvek. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról