Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Honnan veszed észre, hogy figyel rád a használó - és miből veszi észre rajtad?

Fontos dimenziók veszhetnek el az emberi kapcsolatokból a járvány miatti kötelező távolságtartás okán - hangsúlyozzák azok a szakemberek, akik az utóbbi években új fénybe helyezték a pupilla szerepét a kommunikációban.
A pupillának egyrészt meghatározó szerepe van két ember kapcsolatában, másrészt valóságos ablak az emberi agy működésére - foglalta össze a legújabb eredményeket Sylvie Chokron, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) pszichológus kutatója a Le Monde-ban. Kitágul az írisz közepe például akkor, amikor valaki nagyon éber, szellemi erőfeszítést végez, erősen figyel valamire vagy valakire.
A pupilla tágulatának mértékéből az agykérgi hálózat működéséről tudunk meg többet. Egy megtanult információ előhívása közben is reagál a pupilla, és minél nagyobb az agyi aktivitás, minél több adatot hívunk elő, annál nagyobb pupillatágulást figyelhetünk meg - összegezte a BME Természettudományi Kar kognitív tudományi tanszékének adjunktusa az egyetem honlapján. Érthető, hogy a tág pupillát az emberek hagyományosan - és ösztönösen - a nagyobb figyelem, az érdeklődés, adott esetben a kompetencia jeleként értelmezik.
A pupilla válaszreakciói elárulják, kinél várható Alzheimer-kór vagy időskori elbutulás kialakulása. Megfigyelték, hogy egy szellemi feladvány megoldása során az íriszen található kerek nyílás már enyhe demencia esetén is nagyobbra tágul, mint azt az adott probléma indokolná.
A tágabb pupillájú embereket nemcsak vidámabbnak, vagy bizalomgerjesztőbbnek, hanem minden tekintetben vonzóbbnak is találják.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról