Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Igény szakkönyvtári tájékoztatásra: a PE ZEK Könyvtára felmérte - meg is osztja az adatokat

A Könyvtárosok Facebook-csoportban Szabó G. Tibor kommentálta múlt heti hírünket link :
- A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ Könyvtára link egy 2021-es tavaszi, gazdasági hallgatók körében (94 válaszadó) végzett vizsgálata szerint a hallgatók forráskutatáshoz, információkereséshez első és második lehetőségként a következőkhöz fordultak:
- szaktársaikhoz (78%)
- oktatókhoz (58,5%)
- ismerősökhöz (32%)
- idősebb hallgatókhoz (16%)
- könyvtárosokhoz (16%)
A könyvtárosokat 45% választja utolsó lehetőségként. Tehát jelenleg még nem a mesterséges intelligencia (MI) "viszi el" a könyvtári tájékoztatástól a felhasználót, hanem az, hogy a könyvtárosok simán "kicsúsznak" a képből (az okok szerteágazóak, de pl. már középiskolában sincsenek képben).

A referenszkérdések száma tényleg csökken (nálunk, egy kis vidéki kampuszon) öt év alatt a harmadára(!), már csak az erősebben motiváltak, TDK-zók és szakdolgozatot írók veszik igénybe a könyvtári (szak)tájékoztatást. Igaz az is, hogy akit megtanítunk hatékonyabban guglizni (intitle, filetype stb.), később már kevesebbet jön - de ez a része rendben is van, mert a jó tájékoztatás nem halat osztogat, hanem pecázni tanít...

Bár a könyvtárosokat a válaszadóink 45% választja utolsó lehetőségként, a könyvtárhasználattal való elégedettség válaszai:
- tájékoztatás, informálás minősége áll (4 fokú skálán 3,51), ami az elégedett és nagyon elégedett vélemény közötti félút
- jó értékelést kapott még a könyvtárosi támogatás szívélyessége (3,43)
- valamint a könyvtárosi támogatás szakszerűsége (3,40). Azaz: "emberi oldalban" jók vagyunk és ezt tartani próbáljuk addig, míg sárba nem tapos bennünket a MI. De azt is hozzá kell tenni, hogy a weben a minőségi OA (nyílt hozzáférésű) anyagok exponenciálisan gyarapodnak. Azaz: nem kell MI, ha a sima webtartalom is bedarál.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról