Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így vizslatja a California State University San Marcos egyetemi könyvtára a hallgatói igényeket (olvasóink szavazatára)

Az Ex Libris cég Leganto szoftverének kurzuslistás megoldása: egyetlen kattintással érhetők el a nyomtatott, az elektronikus dokumentumok és a médiafájlok az LMS (learning management system) felületén. Automatikusan ellenőrzi a rendszer a könyvtári állományokat mindegyik forrásnál, amelyet az oktató fel kíván venni a kurzuslistára. A program hozzáadja a könyvtári leltáradatokat a nyomtatott és elektronikus dokumentumokhoz. Láhatók a könyvborítók és a források valós idejű elérhetőségei.

Az oktatók nagyra értékelték a Leganto statisztikáit. Kiderül, hány diák éri el egyidejűleg a kurzusaik forráslistáján levő anyagokat. A diákok számára megfizethető tanulást nyújt a rendszer, amit a dékánnak is bebizonyítottak. A hallgatók olyan tartalmakhoz férhetnek hozzá, amelyeket korábban meg kellett vásárolniuk vagy könyvtárközivel beszerezniük. Az oktatói kar egy-egy forrást vásárlási igénnyel jelölhet meg. A könyvtár állományfejlesztési stratégiájában az oktatók által választott tananyagok vételére fókuszál. Kelly Ann Sam, az egyetem állománygazdálkodási koordinátora szerint az osztály potenciális megtakarításait úgy számítják ki, hogy minden egyes könyv költségét, amelyet a rendszer elérhetővé tesz a kurzusban résztvevőknek, megszorozzák a kurzusra beiratkozott diákok számával. Három tanév alatt több, mint 4 millió [!] dollárt takarítottak meg a kurzuslistákkal a hallgatóság egészének.

A pandémia idején a távoli elérést támogatták. Ha nem lehetett elektronikusan hozzáférni bizonyos dokumentumokhoz, akkor a könyv egy részét digitalizálták. A diákok megvásárolhatták ezt vagy másolatot kölcsönözhettek. A könyvtárosok a Legato-n keresztül kommunikáltak a hallgatókkal: a . hagyományos források mellett ajánlották a streaming médiaszolgáltatásokat (amelyekre feliratkozhattak a diákok) és a helyi nyilvános könyvtárat, új szolgáltatásként postai házhoz szállítást és könyvtári automatákat.
2020 tavaszán a Leganto-t csaknem 400 kari tag 800-nál is több kurzusán vették igénybe. A könyvtári állomány használata csaknem 50%-al nőtt a Leganto bevezetése után. Az oktatók könnyebben azonosíthatták a számukra releváns cikkeket, hozzáadhatták azokat a kurzuslistákhoz. Így több cikket szerzeményeztek. 2021 őszére terveznek egy új Leganto-funkciót: lehetővé tennék a PDF-fájlok jegyzetelését a tanároknak és a diákoknak. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról