Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ilyenek a romák és így látja el őket a svéd könyvtári rendszer 1. (olvasóink szavazatára)

Az ilyen című ingyenes online oktatási kurzus Svédország nemzeti kisebbségeire és az őshonos számi népre és a romákra fókuszál. Svédországban öt kisebbség és öt kisebbségi nyelv van. A számik ún. "őshonos nép" 1997 óta, a romáknak viszont nincs különleges státuszuk. A régióknak és az önkormányzatoknak különleges felelőssége van a nemzeti kisebbségi nyelvek védelmében és előmozdításában. A kisebbségpolitika alapja: a kisebbségi nyelvek élő nyelvként megőrizhetők és fejleszthetők, és ez főleg a gyermekek és a fiatalok számára fontos. A kisebbségi törvény szerint az önkormányzatoknak támogatniuk kell a kisebbségi nyelveket, s ez azt jelenti, hogy aktív cselekvésre van szükség. Nem lehet azzal megúszni, hogy azt állítják, nincs rá igény.(!)

Lennart Rohdin kisebbségi szakértő kiemeli a könyvtárakat mint egyedülálló találkozóhelyeket és a könyvtári törvényt. Ismerteti a Svéd Nemzeti Könyvtár küldetését, hogy forráskönyvtárakat hozzon létre a nemzeti kisebbségi nyelvek számára. Malmö a roma chib (a romani nyelv) forráskönyvtára. Beszámol a Nemzeti Könyvtárnak a kisebbségek képviselőivel országos szinten folytatott konzultációjáról is, ahol kiderült, hogy a könyvtárak munkája szempontjából a legfontosabbak a gyermekek és a fiatalok, valamint a minden korosztály számára végzett olvasásnépszerűsítő tevékenységek.

A kormánystratégia, hogy a 2032-ben 20. életévüket betöltő romák a nem romákkal egyenlő esélyekkel rendelkezzenek. Ehhez a platformokra, fórumokra és emberi találkozásokra van szükség, valamint a jogszabályok alkalmazására és betartására. Nagy a tudatlanság a nemzeti kisebbségek különleges jogairól és arról, hogy ezek valójában min alapulnak. Svédország nem dolgozta fel a romákkal kapcsolatos történelmét.

A romákkal szembeni előítélet a mai társadalomban is él. Sok világhírű roma van, akik maguk sem vallják magukat romának. Erland Kaldaras roma aktivista úgy véli, hogy az előítéletek megváltoztatásához több példaképre lenne szükség link . Ebben a könyvtárak is partnerek lehetnek. Egy másik filmben a roma és a zsidó együttműködésről beszélgetnek. Svédországban sem a romák, sem a zsidók nem élveznek védelmet a közigazgatási (földrajzi) területek révén, ellentétben a számi, a svéd finn és a tornedali népcsoporttal link . (Folyt. köv.) (Ref. Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról