Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Innováció a tudományos publikálásban: grafikus absztrakt - mi az, és mire jó a tájékoztatásban?

Az olvasóknak és a kutatóknak minden eddiginél kevesebb ideje van egy teljes szakcikk elolvasására, így a grafikus absztrakt (esetleg vizuális kivonat, vizuális összefoglaló)
- segít a befogadónak gyorsan eldönteni, el kell-e olvasniuk a teljes tanulmányt
- támogatja az információ jobb megjegyzését: a grafikus absztrakt könnyebben megjegyezhető, mint a szövegtörzs, táblázat vagy a diagramok
- a szerzők felhasználhatják kutatásaik megosztására beszélgetéseken, előadásokon és a közösségi médiában.
Mindez javítja a befogadást és lehetőséget kínál a folyóirat brandjének erősítésére is.

Néhány szempont, amelyet készítésükkor érdemes figyelembe venni.
1. A grafikus absztrakt egy tanulmány főbb megállapításainak vizuális összefoglalása, amelynek célja, hogy az olvasók megértsék a legfontosabb üzenetet. Formátuma bármilyen lehet, az egyszerű képfájltól speciális szoftverekkel készített komplex grafikonokig és diagramokig.
2. A láthatóság és az elkötelezettség növekszik, ha a kutatási eredményt megosztják a közösségi médiában, pl. a Twitteren. Mindez növeli az olvasói kört, a tartalom iránti elkötelezettséget és a publikáló szervezet láthatóságát.
3. A folyóiratok egyre gyakrabban teszik közzé a cikkeikkel kapcsolatos grafikus absztraktot online, mivel az a cikk szerves részének tekinthető. A szerzőkkel erről egyeztetniük kell, illetve meg kell őket említeni a közlésben.
4. Leggyakrabban a szerzők készítik, de egyes folyóiratok a közösségi média szerkesztői is előállíthatják. Ha a szerzők elkészítik a grafikus absztraktot, akkor célszerű azt a felülvizsgálat szakaszában tenni, elkerülve a felesleges munkát az esetleges elutasítás esetén. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról