Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Intellektuális szabadság, illetve nyílt hozzáférés - hasonlóságok és különbségek (olvasóink szavazatára)

Az intellektuális szabadság és a nyílt hozzáférés (OA) témájáról szervezett beszélgetést az American Library Association (ALA) éves konferenciáján. A beszélgetés résztvevői voltak: Marguerite Avery, a Trinity University Press szerkesztője; April Hathcock, a New York University tudománykommunikációs könyvtárosa és James LaRue, korábbi könyvtárigazgató, az intellektuális szabadság irodájának (OIF) jelenlegi vezetője. A különböző szektorokat képviselő három könyvtáros arra keresett szempontokat, hogyan van a két téma átfedésben és hogyan támogatják egymást.
Véleményük szerint a felszínen hasonlónak tűnnek, mivel mindkettő támogatja az információhoz való fokozott hozzáférést. Mégis különböznek, mivel egyik a hozzáférést ösztönzi, a másik a cenzúrát ellenzi. A gazdasági akadályok viszont mindkettőt fenyegetik. Az akadémiák elektronikus forrásai a "nagy akcióktól" függenek, a közkönyvtárak viszont a nagy könyvkiadók inkonzisztens árképzési modelljeitől. Egyik sem fenntartható, mivel a könyvtárak emiatt olyan üzleti modellekhez kötődnek, ami korlátozza tulajdonjogaikat és a forrásokhoz való hozzáférést.
LaRue szerint a könyvtáraknak a saját tartalmaikat kell felépíteniük a saját platformjaikon, és igazságosabb elosztási rendszert kiépíteni. Például az általa vezetett Dougles megyei könyvtár közvetlenül a szerzőkkel és kiadókkal dolgozott együtt a saját e-könyv terjesztési rendszerében. Ezenkívül fontos megvizsgálni azt is, mi akadályozza az információhoz hozzáférést: a rasszizmus, a szexizmus, az osztály- vagy képesség diszkrimináció. LaRue véleménye, hogy a könyvtárak a digitális szakadék rossz oldalán állnak, ahol nem tudják biztosítani a közösség hozzáférését azokhoz a forrásokhoz, amire szükségük van.
A beszélgetők szerint a könyvtáraknak "hangos vásárlók" helyett vállalkozókká kell válniuk. Dönthetnek úgy, hogy többnyire OA forrásokat kínálnak fel, projekteket indítanak OA modellek használatával. Minél több információs szakember használ nyílt forrásokat és minél több állampolgár kérhet olyan információkat, amilyet szeretne, az OA úgy fog eltolódni abba az irányba, amiért a könyvtárak küzdenek. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról