Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Iskolai könyvtárak: több a könyv, csökkent a kölcsönzés, a helyben használat nem mért

Az iskolai könyvtárak 2012-ben közreadott stratégiai anyagának első része a jelen helyzetet méri fel -- a fejlesztéseket magalapozandó. KSH-adatok alapján megállapítja, hogy 2006 és 2011 között 49,5 ezerről 51,5 ezerre nőtt a dokumentumállomány, miközben a kölcsönzés 10-ről 8,7 ezerre csökkent. Az intézmények száma is fogyott: 4275-ről 3193-ra. Az anyag jelzi, hogy nem lehet csak a kölcsönzésszám alapján ítélni. Konkrét adatok híján azt írja: [a helyben használat] legalább kétszerese, de nem ritkán 3-4-szerese a kölcsönzött könyveknek!' -- Bár az állomány nagyságának növekedése számottevő, ez félrevezető, mert ennek jelentős hányada ingyenes tankönyv, mely valójában nem könyvtári állomány! -- teszi hozzá Szakmári Klára. Az oktatásért felelős minisztérium adatai azt jelzik, hogy 2009-ben az iskolák 63%-ában van könyvtár, illetve 53% a könyvtári olvasó (2006-ben 60% volt). A 19 oldalas dokumentum SWOT-elemzést valamint részletes cél- és feladatrendszert is tartalmaz. (ref.: MG)
-- Az állomány csökkentése -- pl. az IFLA-normát megközelítő szintre -- növeli annak esélyét, hogy a könyvtáros munkájának hangsúlya a használók igényeinek menedzselésére tevődjön az állomány istápolása helyett. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról