Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Jógyakorlatok forrása - fontolva haladás és átütő innováció

A KIT néhány éve több száz válaszadós felmérésben kimutatta, hogy - legalábbis olvasóit - leginkább a jógyakorlatok érdeklik. Ezért is ügyes húzás Az én könyvtáram link projekttől, hogy ezzel foglalkozik. Ám felmerül legjobb gyakorlatok "legjobbságának" kérdése: honnan tudjuk, melyik az? Kiábrándító ugyanis, ha egy vadonatúj projekt elavult koncepcióra épül - pl. az ODR, vagy a hazai könyvtári rendszer területalapú, a minőség-szempontot hátrébb szorító projektjei. A jó gyakorlatok szélesebb körű merítése jobb összminőséget jelenthet. A "csúcstechnológia" és -megoldások viszont - magunk között talán lehetünk őszinték - nagyon sokszor nem a könyvtárakból indulnak hódító útjukra. Persze az is igaz, hogy ha egy csúcstechnológiához nincs meg a befogadásához szükséges munkakultúra, akkor gyenge eredmény várható. (Emlékszem, a Soros-alapítványtól kapott Commodore-számítógépek monitorai közül nem egy került annó az igazgatói irodákba, a használók szolgálata helyett.) Nagy - ám sikeres - technológiai ugrás volt a történelemben pl. a második világháború utáni Németország esetében a Marshall-segély. Általa sikerült levetni a háború előtti, a haditechnikát leszámítva a világszínvonaltól már elmaradt technológiákat. A nagyobb innovációs ugrás esetén tehát kisebb eséllyel él tovább a régebbi, korszerűtlen gyakorlat. A hazai könyvtárak esetében ilyen nagy ugrásra nincsenek meg ma sem a személyi és anyagi feltételek, sem a menedzsment-kultúra.

A könyvtáron belüli ötletforrás előnye viszont, hogy
- ismerősebb a szakmai környezet,
- gyakoroljuk az innováció rögzítésének, átadásának és befogadásának kultúráját
- támogatja a szakmán belüli kommunikációt (Ahogyan egy fejlesztő mondta Az én könyvtáram január végi mérföldkő konferenciáján: úgy érzik, hogy tudnak, de nem tudják jól artikulálni.)
- rövidebb távon növelheti az önbecsülést.
Az eljárás tehát járhatónak tűnhet önbizalomhiányos, identitásválsággal küszködő szakmai környezetben.
Ám továbblépés lehet a tényleges, megkötöttségek és szakmai és országhatárok nélküli legjobb gyakorlatok megismerése és alkalmazása. Ide értendőek a csúcstechnológiák, a könyvtárosok számára releváns banki, kiskereskedelmi, illetve külföldi stb. gyakorlatok.
A fontolva haladás hátulütője, hogy a kötöttségek nélküli jó gyakorlatok gazdái már régen előbbre tartanak, mikorra a követők beérik az ő korábbi tevékenységük szintjét. Az én könyvtáram szakmai vezetője, Farkas Ferenc jelezte a konferencián, hogy van lehetőség a projekt továbbfejlesztésére a nagyobb, minőségibb innovációk irányába. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. február 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=jogyakorlatok_forrasa_-_es_a_fontolva_haladas
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról