Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kedvezőbbek lehetnek könyvtári teljesítményadataink, ha csak az elitre koncentrálunk!

[Nem, sajnos nem szatíra következik a Magyar Nemzetből... - MG]
Divat lett - pontosabban: már jó pár évtizede divat - elsiratni a nyomtatottkönyv-kultúrát és vele együtt a könyvtárakat is. Jókat lehet közben méltatlankodni és szomorkodni a jelenség fölött, és fel lehet emlegetni a mi időnket, ami igen hálás feladat, tekintve, micsoda daliás idők voltak azok. De tényleg olyan nagy a baj? Vajon az online világ térhódítása valóban végleg betett a könyvkultúrának? Vajon elveszett-e ez a kultúra?
(...) Lássuk, milyen az, amikor egyedül megyek könyvtárba! Hm, lehet, hogy rossz (jó) helyre járok, de ott is mindig tele van, a legkülönbözőbb korosztályok képviseltetik magukat a helyre kis szemüvegüket igazgatva, lapozgatván. (Emlékeznek ugye a Mr. Bean-kisfilmek könyvtáras jelenetére, ahol a derék úr azzal a céllal érkezik a csöndre oly kínosan ügyelő könyvtárba, hogy egy szép iniciálés könyvből egy grafikát hártyapapír segítségével kikopírozzon: mindenkinek tud nyújtani valamit a könyvtár.) A megilletődött csönd úgy hozzátartozik, mint könyvhöz a könyvtár által újrakötött borítója (miután az eredeti levált a sok használattól). Gondoljunk csak a viccre, amikor valaki a könyvtárban harsány hangon kér hamburgert, és mikor fölpisszegik, hogy "Uram, ez egy könyvtár!", már jóval halkabban, egyenesen suttogva kér - még rá is hat ez az aura.
Szóval szerintem nincs baj, egyáltalán nincs. Az egyetemi, iskolai és kistérségi könyvtárak is virulnak, élnek (kárhozandó hobbim, hogy ahol csak megfordulok, betérek a helyi könyvtárba kicsit körbeszimatolni), valahogy mindig megtalálja a közönségét a könyvtár. Mindig is tudomány volt a könyvtártudomány, de mára utolérte és felvette a versenyt a digitális kultúrával, sőt sikeresen beemelte és beépítette a kínálatába. És ez nemhogy nem pusztította el, hanem egyenesen megerősítette.
Arra jutok itt lassan, hogy elképzelhető: rossz a megközelítés. Nem az egész népességre vetítve kellene vizsgálni a könyvtárlátogatási számokat, hanem csak a népesség egy töredékére nézve. Ne feledjük, a könyvtárak, a könyvtárak látogatása mindig is a szellemi felső tízezer, az elit kiváltsága, hobbija, szenvedélye és élete volt, nem pedig mindenkié. Persze ezt tudva sem szabad lemondani mindenkiről, mert csak így jöhet el az idő, amikor a hamburgeres fickó is megilletődött hangon kiveszi élete első könyvtári könyvét - és megváltozik az élete.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról