Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kevés magyar könyvtáros; ismét több olvasó Erdélyben - Könyvtárbacsalogató módszerekről a konferencián

Könyvtárak szerepe az ifjúság tanulásában és olvasóvá nevelésében címmel rendezett konferenciát a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Olvasószolgálati Szekciója és a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete november 4-től 8-ig Csikszépvízen. Az előadók szót ejtettek továbbá 24 órás rendhagyó irodalomóráról, hatfordulós irodalmi pályázatról, mely a könyvtár használatára is megtanított sok pályázót, középiskolai Valentin-napi szerelmesvers-író pályázatról. Az "Olvastad már?" című kötet anyaga is egy pályázati kiírás eredményeként született. A szentendrei közkönyvtár diákok olvasmányélményeiből jelentetett meg kötetet. Újraindultak az olvasókörök, melyeket különböző korcsoportoknak szerveznek rendszeresen hetente, kéthetente. Hasonló tevékenységek zajlanak az olvasótáborokban is. Hadházy Éva tapasztalata szerint a könyvtár bemutatására egy osztálynak háromszor szükséges könyvtárba elmennie; a könyvtár általános bemutatására, mely egy pár perces irodalmi játékkal ér véget, egy konkrét feladat megoldására (keresés a katalógusban, a különböző dokumentumtípusok bemutatása és használata) majd pedig egy önismereti, személyiségfejlesztési irodalmi játékra. A székelyudvarhelyi könyvtár a helyi fiatalok tudományos munkáiból már három kötetet jelentetett meg - számolt be Dr. Hermann Gusztáv. A kézdivásárhelyi könyvtárban az előző évihez képest 12,5%-kal növekedett a beiratkozott olvasók száma, a látogatottság pedig megduplázódott - emelte ki Vántsa Judit. A romániai forradalom utáni drasztikus olvasószám-csökkenés hullámvölgye után a könyvtár visszanyerte, sőt, növelte olvasóinak számát. Az erdélyi magyar érdekeltségű könyvtárak esetében aggasztó a könyvtárosok csekély száma, illetve a hivatástudat, a motiváció hiánya. A könyvtárak mostanában kezdtek a retrospektív konverzióba.

Hírforrás: a kézdivásárhelyi városi könyvtár vezetője, Vántsa Judit közlése alapján
2002. november 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=keves_magyar_konyvtaros;_ismet_tobb_olvaso_erdelyben_-_konyvtarbacsalogato_modszerekrol_a_konferencian
Régebbi hírforrás(ok): a kézdivásárhelyi városi könyvtár vezetője, Vántsa Judit közlése alapján
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról