Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kézzel írt könyvét hagyta ott a könyvtárban egy nyolcéves fiú, éves várólista van rá

Mit ér az a közgyűjtemény, amelyben én nem vagyok benne valamilyen módon?! E motívumra többször kitértünk már a KIT-ben, pl.: Hozd be a tapasztalataidat - ha már úgymond 'Közös tudás, közös hozzáférés' link . Arra is van példa, hogy gyerekek által készített könyvek válnak könyvtári tétellé. Előnyök:
- foglalkozások építhetők a tartalomelőállításra - ami adott esetben a könyv marketingje
- bontja az intézmény és a célközösség közötti falakat
- pr: erős kötődést alakít ki az intézménnyel; a mű készítője a közgyűjtemény szószólójává válhat
- erősödik a lokális tartalom.
Íme egy konkrét példa. (MG)

Dillon Helbig egy karácsonyi kaland történetét írta és rajzolta meg saját kézzel. Az amerikai Idaho államban élő, nyolcéves fiú könyvet készített a meséből, amit bevitt Boise városának egyik könyvtárába, és szándékosan ott hagyta. Mikor két nappal később visszament az édesanyjával, nem találta a könyvet a gyerekrészlegen.
"Cseles megoldás volt" - nyilatkozta a könyvtárhálózat részéről Alex Hartman a Washington Postnak. "De a könyv annyira nyilvánvalóan különleges, hogy eszünkbe se jutott kidobni." Ehelyett inkább kollégáival elolvasták, majd iktatták a könyvtár állományába.
Január elején aztán egy helyi lap beszámolt Helbig akciójáról. Ennek hatására rögtön felbukkantak a könyvtárban olyanok, akik azonnal el akarták olvasni a könyvet. Közülük a legtöbben csak az előjegyzési listára fértek fel, amin január utolsó szombatján már 55 név sorakozott. Mivel a könyvtár szabályzata szerint egy könyv négy hétig lehet egy olvasónál, akik most iratkoznak fel, már csak 2023-ban kaparinthatják meg a The Adventures of Dillon Helbig's Crismis című, egyetlen példányban létező kiadványt.

Régebbi hírforrás(ok): Hozd be a tapasztalataidat - ha már úgymond 'Közös tudás, közös hozzáférés' link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról