Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak az igazságosabb digitális környezetért - megfizethető internet, megbízható információk, digitális és emberi alapjogok (IFLA)

Emberközpontú internet és konnektivitás - Az emberközpontú digitális átalakítás súlypontjai felhasználói és egyéni szemszögből: befogadás, digitalizációs hatások és konnektivitás. Az ENSZ közös nyilatkozata a megfizethető technológiai és konnektivitási megoldások mellett az emberi jogokat helyezte a digitális bevonás törekvéseinek középpontjába.
2022-ben az emberközpontú összeköttetés érdekében az IFLA gyűjti a könyvtárak jó gyakorlatait, pl. a Dynamic Coalition on Public Access in Libraries (DC-PAL) szervezete segítségével. Céljuk, hogy jobban értsék és mérjék a konnektivitási igényeket közösségi szinten, illetve vizsgálják a könyvtárakban a nyilvános hozzáférési megoldásokat.
Kulcsfontosságú a World Summit on the Information Society (WSIS) - (Információs Társadalom Világtalálkozó) fóruma. [2021-es tanácskozásukról itt írtunk: link .] A WSIS+20 jelentés a WSIS eredményeinek 20 évet átfogó áttekintése, amelyre 2025-ben kerül sor. Célja: "Kapcsolódjon minden közkönyvtár, levéltár, múzeum, kulturális központ és postahivatal" és más kulcsfontosságú tevékenységek, mint az e-tanulás, a digitális tartalom kulturális és nyelvi sokszínűsége, digitális írástudás kiépítése.

2021-ben a pandémiás időszakban megszaporodtak a tév- és dezinformációk. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ajánlásai: a médiaműveltség szintjének emelése, a megbízható és változatos információkhoz való hozzáférés biztosítása. A könyvtárak ezt eddig is feladatuknak tekintették.
Kiemelten figyelnek majd a konnektivitásra szánt források elosztására. Az Alliance for Affordable Internet (Szövetség a Megfizethető Internetért) éves jelentésében rámutatnak az egyetemes és nyilvános hozzáférési stratégiák és az internetkapcsolat általános megfizethetősége közötti összefüggésre egy-egy országban.

Új irányelv és szabályozási kezdeményezések - Az ENSZ főtitkárának 2021. évi jelentésében a digitális együttműködés javítására felvetették egy globális digitális paktum létrehozásának ötletét. 2022-ben - csak az EU-ban! - a jogalkotási folyamatok az alábbi területeket érintik: jogszabályok a digitális piacokról és szolgáltatásokról, a mesterséges intelligenciával foglalkozó törvény (AI Acts), adatirányítási szabályozás. 2022-ben az IFLA célja, hogy összegyűjtse, milyen könyvtári környezetre vonatkozó irányelvek és intézkedések voltak hatékonyak a könyvtárak digitális integrációs munkájának támogatásában. Felhívták a figyelmet a többszereplős és ágazatközi partnerkapcsolatokra, a digitális befogadás, ill. a biztonságos és méltányos digitális környezetért való együttműködésre.

Digitális jogok és emberi alapjogok online - A könyvtárakban felmerülnek adatvédelmi aggályok és az eladók ügyféladat-kezelésének problémái. A fiatal felhasználók online biztonságának és jóllétének megőrzéséről is gondoskodnak. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról