Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári felelősség Brexit kapcsán - hogy az emberek többet tudjanak az EU-ról, mint egy marék pillangó

Svédországban a BREXIT kapcsán elkezdtek elgondolkodni azon, hogy a svéd társadalom mennyire tájékozott uniós ügyekben, s kinek a felelőssége a megalapozott tájékoztatást elősegítő információk eljuttatása a lakosság felé. A kormányzat sokszor emlegeti a helyi politikusok, tanárok, üzletemberek, újságírók felelősségét, de egy szót sem ejt a könyvtárosokról. A kulturális közgyűjteményi szférából több mint öt és félezer tagot tömörítő DIK névre hallgató szakszervezet vezetője Attila Rostoványi épp arra utal, hogy a közkönyvtári hálózatban hosszú évek óta nagy sikerrel működő EU-információs szolgáltatások igen fontos szerepet játszanak az uniós ügyekről történő civil tájékozódás biztosításában. Stratégiai feladatnak tartja a könyvtárak részéről annak tudatosítását a helyi civil társadalom felé, hogy milyen területeken illetékes az EU, s melyek esnek a hatókörén kívül. A kormányzatnak pedig számolni kell a könyvtári kompetenciák és intézményrendszer erejével is e területen. Így lehet elérni csupán, hogy tájékozott polgárok felelős módon tudjanak véleményt nyilvánítani. A brit példa elég figyelmeztető e tekintetben, hogy a tájékozatlanságból fakadó döntésnek milyen következményei lehetnek. (ref.: Németh Márton)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról