Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtárosok csordaszelleme és a széles látókör - milyen legyen az arány?

Fizikusok, biológusok foglalkoznak drónok csoportos röptetésével. Mindez nagyon izgalmas a könyvtárosok számára is. A fentebb említett szakemberek által tanulmányozott madarak csoportos repülése során az egyes állat figyelme a körülöttük repülő társak mozgására irányul. Így tudnak látványosan gomolygó felhőként repülni - például a seregélyek. Ahogyan a könyvtárosok is leggyakrabban a szomszéd, vagy hasonló könyvtárhoz viszonyítják magukat. Ha azonban nem várt, vagy távolabbi változáshoz kell alkalmazkodni, akkor a csak szűkebb környezetre figyelés a csordaszellem miatt nem hatékony. Ha pedig a rajból csak néhányan látnak távolabbra is, akkor megbomlik az egység, és a raj nagy eséllyel megbünteti a szélesebb horizonton gondolkodót. Ők pedig választhatnak, hogy a társaiknak, vagy inkább a falnak ütköznek. A csoport egészének fennmaradása tehát mindkét irányú figyelem összehangolását kívánja:
- a közeli társakra figyelést
- a tágabb összefüggések meglátását.
A jelek szerint a magyar könyvtárosok az elsőben ügyesek. Ami viszont - ahogyan a sokasodó jelek mutatják - egyre kevéssé elég a fennmaradáshoz. - Alapok a drónröptetőktől... (MG)

Nem mindegy, milyen arányban és minőségben figyeljük és alkalmazkodunk közvetlen szomszédainkhoz, illetve a távolabbi jelekhez.
A messzebb "látó" drónok választhatnak, hogy a társaiknak, vagy inkább a falnak ütköznek...
... egy madárraj stabil, ugyanakkor reakció kész is.
... a kulcs az egyedek képessége arra, hogy megkülönböztessék, ráadásul helyesen különböztessék meg egymás pillanatnyi jelentőségét, és ehhez idomulva olyan ideiglenes hierarchiákat hozzanak létre, amelyet a jelentőséggel bírók vezetnek.
... A megfelelő szűrőkkel elválasztható, hogy az észlelt változást terjeszteni vagy elfojtani érdemes-e.
A kísérlet tanulsága: a sikerhez három készség szükséges:
- közellátás képessége
- távollátás képessége
- az aktuális helyzetek elemzésének, feldolgozásának és a döntésnek a képessége.
Mindegyik nélkülözhetetlen. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról