Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosok munkaelégedettsége (felmérés) - ha tehetnék, ismét könyvtárosok lennének-e? (olvasóink szavazatára)

A Library Journal (LJ) és a School Library Journal (SLJ) szerkesztősége 2022 októberében közkönyvtárakban, iskolai és felsőoktatási könyvtárakban mérte fel, hogy a könyvtári dolgozók mit szeretnek, s mit nem a munkájukban, illetve általában a könyvtárosságban. Jelentősen csökkent a munkával való elégedettség: 2012-ben még 70%-uk volt elégedett, 2022-ben már csupán 56% mondta ugyanezt. A felmérésre összesen 2034 válasz jött 1133 nyilvános, 511 iskolai, 353 felsőoktatási és 37 egyéb típusú könyvtár dolgozóitól. A válaszadók átlagosan 8,2 éve dolgoznak mostani pozíciójukban és 14,4 éve könyvtári területen. Átlagéletkoruk 46 év. Noha a válaszadók 77%-a újra ezt a pályát választaná, illetve 78% ajánlaná azt - bár a legtöbben fenntartásokkal - egy főiskolára kerülő fiatalnak, azonban e zömmel pozitív statisztikák ellenére az elégedetlenség is megfigyelhető, melynek fő okai az alábbiakban foglalható össze:

1. Alacsony fizetések: ez a leggyakoribb válasz a köz- és felsőoktatási könyvtárakban. Egy pennsylvaniai felsőoktatási könyvtáros megjegyezte: a szüleitől függetlenül nem tudna megélni a jelenlegi fizetéséből.
2. A megfelelő személyzet hiánya: egy kaliforniai könyvtáros írta, hogy a rossz vezetés és a világjárvány miatt sok tapasztalt embert vesztettek el. A szolgáltatási pontokon helyt kellett állni.
3. Egyenlőtlenségek (szakterület változása, stressz, személyes konfliktusok)
4. A tisztelet (elismerés) hiánya

A könyvtárospályát újra választók száma a felsőoktatási könyvtárakban dolgozók 68%-ától az iskolai könyvtárakban dolgozók 81%-áig terjed. A mostani munkájukkal elégedetleneknek csak 36%-a lenne újra könyvtáros. A megkérdezettek 52%-a más területen végzett munka után döntött úgy, hogy könyvtáros lesz, de a felsőoktatási könyvtárak esetében ez az arány csak 41%. Jelenlegi munkahelyével e pályamódosítók 58%-a elégedett. A munkájukkal elégedettek 81%-a maradna a nyugdíjig a szakmájában.

A könyvtárosi munkával való általános elégedettség másik tesztje megkérdezte a könyvtárosokat, vajon ajánlanák-e ezt a pályát egy főiskolát választó fiatalnak? Jó szívvel ajánlaná 22%, fenntartásokkal 56%, valószínűleg nem 17% és biztosan nem 5%. Jacquie Owens, a Baldwinsville Public Library (New York, USA) felnőtt / közönségszolgálati könyvtárosa szerint fontos, hogy a fiatalok megértsék, hogy nem lesznek milliomosok, de az emberek segítésében kielégítő karriert futhatnak be. Egy felsőoktatási könyvtáros szerint a legjobb a változatosság, mindig újat lehet tanulni. A túl sok teendőnek hála, sohasem unalmas. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról