Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Következő generáció - milyen új készségekkel jönnek a friss diplomás könyvtáros hallgatók? 2. (olvasóink szavazatára)

A frissdiplomás könyvtárosok új készségekkel jönnek ki az egyetemekről. Ezáltal új munkakörök jönnek létre a könyvtárban. Az előző részben a makerspace, STEM-központú és adatelemzést végző szerepeket mutattuk be. Most az üzleti elemzés és az ügyfélkapcsolat következik.
- Az üzleti elemzés egyre elterjedtebb a könyvtárban és az IT szektorban is. (Egyfajta tolmács szerepet tölt be fejlesztő és megrendelő között - szerk.) A könyvtárosok gyakran indulnak a tech világ irányába. A könyvtároshallgatókat jól felkészítik az egyetemen erre a szerepre. A technológiai diplomák azt mutatják be, az adatok mennyire hasznosak, és hogyan használhatók. A könyvtárszak felhasználóorientált, más perspektívát mutat. Ebben az esetben az IT és a könyvtárosok közt képez hidat. Minden elemző más-más területekért is felelhet, pl. katalogizálási, kölcsönzési, szerzeményezési szoftverek. Felhasználói interjúkat készít, megérti a funkcionális és üzleti igényeket, user story-kat (fejlesztőknek az üzleti igényt hátterét bemutató összefoglalókat - szerk.) és teszteseteket ír, tesztel. A fejlesztőcsapat tagja, de jól megérti a könyvtári munkát is.
- Egy új típust képeznek az "ügyfélkapcsolati" könyvtárosok. Közösségi médián keresztül igyekeznek felhasználókat gyűjteni. Közösségi specialisták, akik stratégiai partnerségeket kötnek és együttműködéseket indítanak. Felhasználói élmény (UX) könyvtárosok, akik piackutatásokon keresztül gyűjtik össze a könyvtárhasználati eseteket. A munkakörnek a közösség és kapcsolatépítés a központja. A könyvtárosok új utakat találhatnak, ahogy az embereket elérhetik. Eközben a közösséget valóban érdeklő információkat adhatnak. Erre a közkönyvtárakban és a felsőoktatási könyvtárakban is szükség lehet.
A könyvtárszakokon elsajátítható újfajta tudás nem csak a frissen végzett könyvtárosokat segítik munkakereséskor. Hanem a könyvtáraknak is segít naprakésznek és felhasználóközpontúnak maradni a mai technológával átszőtt mindennapokban is. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról