Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közösségi munkaszobák a könyvtárban -- növekedhet a könyvtár hasznossága és bevétele

Könyvtárvezetőt hallottam évekkel ezelőtt panaszkodni, hogy az új könyvtárépületbe sima olvasójeggyel bejönnek pl. nyelvtanárok és hasonló alakok, ott adnak órát, nyilván pénzért. És ha ezt észreveszik a könyvtárosok, akkor igyekeznek kitenni az 'élősködőket'. Lehet azonban a dolognak más olvasata is -- amúgy, piacgazdasági alapon. Nini, igény van a könyvtár egyik még ki nem dolgozott szolgáltatása iránt! Milyen jó; fontosak vagyunk! Adjuk ki meglévő helyiségeinket valamilyen konstrukcióban az azt igénylőknek. (A Corvinus Egyetem néhány éve átadott könyvtárépületében van ilyen lehetőség, és bizonyára máshol is). Lehet különbséget tenni használói csoportok között: a helyi bélyeggyűjtőknek ennyiért, üzleti tárgyalásra annyiért, stb. A gyenge menedzsment mutatója, ha a könyvtárban huzamosabb ideig kihasználatlan helyiségek vannak. A modell szakít a hagyományos könyvtárépület-koncepcióval, ahol a használók számára egy bejárat van, és a hangsúly a forgalom minél jobb ellenőrizhetőségére épít. Az újabb koncepció mintha az átjárható könyvtárépületet célozná, ahol a terek, munkaszobák működhetnek a könyvtár szerves részeként és attól leválasztva is, mely a mai biztonsági és épületmenedzsment-rendszerek mellett nem okoz különösebb gondot. Építhetjük át az elmúlt évtizedekben átadott hazai könyvtárakat? (MG)
-- A Shelf Check blog írója 'coworking area'-k, kb. együttműködésre alkalmas munkaszobák könyvtári kialakítására tesz javaslatot. Egyben utal arra, hogy gyerekek számára hasonló dedikált tereket a közkönyvtárak már jellemzően felkínálnak használóiknak. Mint mondja, a könyvtárépület átpozicionálható együttműködési terekké. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Van-e bejárata a könyvtárnak a kávézó felől is? -- filozófia és pénzbevétel link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról