Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Lehetsz boldogabb a könyvtári ülőmunka során is - kétóránként legalább 5 perc

Saját magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az agyunk a szokottnál több boldogsághormont termeljen, és ezzel összességében jobban érezhessük magunkat - erősítette meg Loretta Breuning professzor, az Inner Mammal Inté­zet alapítója. Az érzést, amelyet boldogságnak nevezünk, valójában négy különböző hormonnak, a dopaminnak, az endorfinnak, az oxitocinnak és a szerotoninnak köszönhetjük. E boldogsághormonoknak is nevezett vegyületek mindegyike másféle érzést vált ki. A dopamin izgalomba hoz, energiával tölt fel, amikor olyan dolgokra lelünk rá, amelyek megfelelnek valamilyen igényünknek. Dopamin termelődik akkor is, amikor célhoz érünk. A felszabaduló vegyület elégedettséget vált ki, hatással van a hangulatra, a viselkedésre, az észlelésre. Ha fájdalom, veszélyérzet vagy stressz érzése éri el a gerincvelőt, akkor endorfinok szabadulnak fel, amelyek megakadályozzák az idegsejteket abban, hogy további fájdalomingereket továbbítsanak. Az endorfinok magyarázzák az élsportolók olykor emberfelettinek tűnő teljesítményét is. Az oxitocint a hipotalamusz termeli, és az agyalapi mirigy juttatja a vérbe. Segít az emberi kapcsolatok létrehozásában, a bizalom kiépítésében, sőt a szerelem érzésének kialakulásában is. Hiányától magányosnak és elszigeteltnek érezzük magunkat. A szerotonin csökkenti a félelmeket, és gondoskodik arról, hogy nyugodtan, lazán reagáljunk a külvilági ingerekre. Ezek a boldogsághormonok azonban nem termelődnek folyamatosan, viszont magunk is előidézhetjük megjelenésüket - állítja az amerikai professzor. A dopamin termelődéséhez például érdemes rendszeresen kisebb, elérhetőbb célokat kitűznünk magunk elé. Ha ugyanis látjuk, hogy elértük a célunkat, azzal bekapcsoljuk az idegrendszer dopamint termelő jutalmazási rendszerét.
A rövid, rendszeres mozgások előhívhatják az endorfinokat, és ez különösen az ülőmunkát végzőkre igaz. Kétóránként legalább ötpercnyi sétát, lépcsőzést érdemes beiktatni, ha pedig közben mondjuk hangoskönyvet hallgatunk, akkor még szórakoztató is lehet a testmozgás. Noha az oxitocin-termelést a bizalom kiépítése kapcsolja be, magunk is tehetünk e hormon mennyiségének növelése érdekében. Közeledjünk bátran másokhoz, és a kis oxitocinadagok felszabadításával kiépíthetjük saját oxitocinkörünket. A szerotonin termelődéséhez hozzájárulhat a napfény, azaz tartózkodjunk sokat a szabadban, illetve a világoskék színű fény is kedvez e hormon termelődésének.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról