Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lukács Archívum - Eltérő képzetek az örökségről; célok és félelmek

Továbbra is eltérő elképzelések élnek Lukács György kézirat- és könyvhagyatékáról, mely az Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ felügyelete alatt működik. Az Agárdi Péter, Kardos András és Mesterházi Miklós által jegyzett "Érted jöttek, nem ellened" ÉS-cikk (2017. szeptember 8.) egyebek mellett kifejti:
"Monok[ István]nak az Archívumban őrzött kéziratokról sincs fogalma; "maradék" kéziratokról ír, meg arról, hogy "kéziratai közül alig maradt fenn valami". - Nos, a filozófus teljes 1945 utáni életműve megvan; szinte valamennyi kézirata a '30-as, '40-es moszkvai évekből; és az Archívumban van a halála után előkerült heidelbergi bőrönd tartalma (fiatalkori esztétikája, néhány korai esszé, ifjúkori levelezése, jegyzeteinek sokasága) és néhány, más úton fönnmaradt kézirat, például a Die Theorie des Romansé. Az összesen több mint 1000 irategységnyi kézirat talán nem illethető a "maradék" meg az "alig" szavakkal. Nem mellesleg ezek a kéziratok nem kiállítani vagy ellenkezőleg, raktárba rekeszteni való fosszíliák: "működnek", példa rá A regény elméletének újabb magyar kiadása, vagy amire Rüdiger Dannemann (az Internationale Georg-Lukács-Gesellschaft titkára, a Lukács-Jahrbuch főszerkesztője) mutatott rá, hogy ugyanis az Ontológia egy újabb német kiadásában szöveggondozási problémák miatt újra a kéziratokhoz kell majd visszanyúlni (a példák tovább volnának szaporíthatók)."
Monok István: "Mindazok, akik aggódnak Lukács György hagyatéka sorsáért, hozzanak áldozatokat. Az MTA gazdag örökséget kapott, ehhez mérten sokat vállalt eddig, és - legjobb tudásom szerint - nincsen szándéka sorsára hagyni az ügyet. Egyedül azonban nem tudja, és - véleményem szerint - ne is akarja megoldani az emlékezet őrzését. Minden örökösnek van dolga a hagyatékkal, a családi örökösöknek is, a tanítványoknak, szellemi utódoknak éppen úgy, mint a magyar filozófiatörténet dokumentálásért közpénzből működő Filozófiai Intézetnek, és az MTA Könyvtárnak is."

Régebbi hírforrás(ok): Lukács Archívum és Könyvtár - A Magyar Tudományos Akadémia Titkársága közleménye link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról