Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Magyar kutatók ezrei nem férnek hozzá; márc. 1-jétől nincs ADT az EISZ-ben

Nincs elég pénz a legfontosabb digitális adatbázis finanszírozására, kutatók tízezrei és felsőoktatási hallgatók százezrei veszítik el ingyenes hozzáférésüket.
Idén az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) költségvetése már nem biztosítja Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisának (Arcanum Digitális Tudománytár, ADT) finanszírozását. Emiatt márciustól sok kutató legfeljebb csak egyéni előfizetéssel érheti el a digitális közkincset - írja a Media1 az EISZ közleménye alapján.
A közlemény szerint az ADT 2016 és 2019 között az EISZ Programtanács döntése alapján 100 százalék központi támogatást élvezett, így az EISZ tagintézményei további költségek nélkül vehették igénybe az adatbázist. Az EISZ 2020. évi költségvetésének tervezésekor egyértelművé vált, hogy nem áll rendelkezésre forrás az előfizetés finanszírozására. A Programtanács és az MTA Könyvtár vezetősége több ízben jelezte a finanszírozó hatóságnak a forráshiányt, bemutatva az adatbázis fontosságát, és több előterjesztést benyújtottak a lehetséges megoldások felvázolásával. Egyelőre nem született állásfoglalás az ADT finanszírozását illetően. Az Arcanum Adatbázis Kft. saját döntése alapján 2020. március 1-ig biztosítja az intézmények számára az ADT elérését.
Az EISZ legfrissebb, 2018-as beszámolója szerint szolgáltatásainak felhasználói:
- 266 000 egyetemi hallgató,
- 18 000 felsőoktatási oktató és kutató,
- 8000 kutatóintézeti munkatárs, muzeológus,
- 5000 orvos, kórházi munkatárs,
- 325 000 közkönyvtári, 10 000 levéltári felhasználó,
Határainkon túli intézményeknél több mint 5000 felhasználó. Az ADT az EISZ második legnépszerűbb szolgáltatása, 2018-ban 904 ezer megtekintéssel.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról