Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Márai program -- kiadói raktársöprés; 1 milliárd helyett 200 millió

Ha döcögve is, de beindult, s már harmadik éve csordogál a kiadóknak a könyvtárak vásárlásán keresztüli támogatása. Azoknak a könyvkiadóknak, amelyek szeretnének részt venni a Márai-program harmadik fordulójában, május közepéig kellett jelentkezniük a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.-nél (Kello).
A Márai-programra fordítandó keret eredetileg 1 milliárd forint lett volna. Ezt az összeget egy 2011-es kormányzati megszorítás 400 millió forintra tornászta le. Ez arra volt elegendő, hogy egy félezer kötetes lista készüljön, a könyvtárak tehát 250 szépirodalmi, valamint 250 tényirodalmi és ismeretterjesztő kiadványból választhattak. Mindez lényegében raktársöprés volt: a kiadók régi könyveikkel is pályázhattak, ám az kikötés volt, hogy a pályáztatott műből legalább 200 példány legyen még raktáron.
Az NKA két kuratóriumot állított fel, az egyik a szépirodalmi műveket, a másik pedig a tudományos és ismeretterjesztő könyveket rostálta. A könyvtáraknak kötelezővé tették, hogy a két listából fele-fele arányban válasszanak. Ebből a vaskalaposságból is sok gond származott, mivel nemcsak köz-, hanem szakkönyvtárak is rendelhettek. Ráadásul a kormány kívánságára egyes könyveket a 'nemzeti minimum'-ba soroltak, ezekből az első tervek szerint minden könyvtárnak kötelezően rendelnie kellett volna. Végül erről letettek, s ha egy, a programban részt vevő könyvtárnak a kijelölt szépirodalmi művek korábbi kiadásából volt már példánya, akkor kérhetett helyette mást, a tényirodalmi listán szereplő 'nemzeti minimum' pedig ajánlássá szelídült.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról