Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Meg tudod mondani, mit fog kölcsönözni régi olvasód? - Ha nem, bízd a gépre

2009-ben Netflix online filmoldal rendezett egy 1 millió dolláros fődíjú versenyt, aminek tárgya a könyvtári világban is releváns: ha tudjuk a felhasználók múltbeli kölcsönzéseit, akkor ennek alapján meg tudjuk-e becsülni, hogy mi lesz a következő film amit megnéz. A Netflix egy ajánlólistát kínál fel a nézőknek, a cél, hogy ez az ajánlólista minél inkább a néző ízléséhez/érdeklődéséhez közelebb álló tételeket tartalmazzon, és válasszon valamit ezek közül. Ha a felhasználó klikkel, akkor a lista sikeres. A versenyben az nyert, aki a leginkább tudja növelni az ajánlott filmek/megnézett filmek arányát. (A kihívásra kidolgozott, mátrixműveletekre épülő algoritmuscsaládot az adattudományi szakirodalomban Collaborative Filtering néven lehet megtalálni). A Netflix nyomán több ilyen verseny is indult, a cikk a Spotify zeneoldal hasonló versenyén induló csapat megoldási javaslatát ismerteti. Az ő ötletük az volt, hogy a Spotify metaadatai nem normalizáltak, a találati listák pontosságát azzal lehetne javítani, hogy authority (vagy ha úgy tetszik besorolási) rekordokkal javítjuk a pontosságot. A csapat a VIAF adatbázist használta. Az eredmény valóban javította a találati lista pontosságát (a Spotify 3 metrikát is alkalmazott az eredményesség mérésére), de az is kiderült, hogy önmagában ez a módszer kevés a versenyen való sikeres szerepléshez. (Forrás: A Jim Hahn (Univ. of Illinois,
Urbana-Champagne): Automated Playlist Continuation with Apache PredictionIO. Code4Lib Journal 42. szám.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról