Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megrekedést okoz a maximalizmus - gyere a tanulási zónába, és hívd a használókat is

Folytassuk előző számunk link gondolatát... :
Az egyik oka annak, hogy életünkben oly sok időt töltünk a teljesítményzónában, az, hogy a környezetünkben gyakran szükségtelenül magas a tét. Társadalmi kockázatot hozunk létre egymás számára, még az iskolákban is, ahol pedig éppen a tanulás lenne a cél. Tanácsadóként gyakran látom, hogy a cégek kultúrája a hibátlan végrehajtásra épül, amivel a vezetők a kiváló munkát akarják ösztönözni. De így a dolgozók nem lépnek túl meglévő korlátaikon, nem próbálnak ki új dolgokat, ezért a cégek nem tudnak újítani, fejlődni, és lemaradnak.

Úgy adhatunk teret a növekedésnek, hogy beszélgetni kezdünk egymással, hogy mikor, melyik zónában akarunk lenni. Miben akarunk jobbá válni és hogyan? Mikor akarunk valamit megvalósítani és kiküszöbölni a hibákat? Így tisztázhatjuk, mit tekintünk sikernek, mikor, hogyan tudjuk egymást a legjobban támogatni.

De mi történik, ha olyan közegben vagyunk, ahol mindig magas a tét, és úgy érezzük, nem kezdhetünk bele ilyen beszélgetésekbe (még)? Egyénként még mindig tehetünk három dolgot.
1. Létrehozhatunk a magas tétek tengerében szigeteket, alacsony téttel. Ezek olyan helyek, ahol a hibák következménye kicsi. Találhatunk például egy mentort vagy egy bizalmas kollégát, akivel ötletelgethetünk és a sebezhetőségünket is kimutathatjuk, vagy akár szerepjátékot próbálhatunk ki. Összehívhatunk visszajelzésre fókuszáló megbeszélést, ahogy halad a projekt. Vagy szánhatunk időt olvasásra, videókra vagy online kurzusokra. Ez csak néhány példa.
2. Az elvárásoknak megfelelően végrehajthatunk, teljesíthetünk, de aztán gondolkozhatunk azon, mit csináljunk jobban legközelebb, ahogy Beyoncé is teszi, megfigyelhetjük és felülmúlhatjuk a szakértőket. A megfigyelés, elgondolkodás és kiigazítás a tanulási zóna.
3. Vezetőként csökkenthetjük a tétet mások számára, ha elmondjuk, miben akarunk javulni, kérdezünk, ha valamit nem tudunk, visszajelzést kérünk és megosztjuk a hibáinkat, és hogy mit tanultunk belőlük, hogy mások is nyugodtan cselekedhessenek így.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról