Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megsínyli a könyvtári marketing, ha betiltják a TikTokot (olvasóink szavazatára)

Amerika elnöke, Joe Biden aláírta a TikTok betiltásáról szóló törvényt az Egyesült Államokra vonatkozóan. A librarymarketing.com link szerzője, Angela Hursh a hír kapcsán egy YouTube videóban elemezte a hírt, és hogy mit jelent ez a könyvtári marketing szempontjából.

Az aláírt törvény értelmében a TikTok-ot tulajdonló ByteDance-nek 9 hónapon belül el kell adnia a céget egy amerikai tulajdonosnak, különben érvénybe lép az országos szintű kitiltás. Ez a kilenc hónap azonban kiterjeszthető az amerikai elnök által, amennyiben az adás-vétel még nem történt meg, de már látszódik vevőjelölt a láthatáron. Másrészt a törvényt is sokan bírálják alkotmányellenesség vádjával, ami miatt perekre lehet számítani.

Ami most történik, az elég fontos a könyvtárosok szempontjából is, mivel sokuk használja marketingre a TikTok-ot, legalábbis az USA-ban. A videó azt mutatja, hogy a kitiltás nem jelentené azt, hogy a telefonokról törlődnek a már letöltött TikTok appok, hanem csak azt, hogy új felhasználók már nem tudnák letölteni azt az alkalmazásboltokból az Egyesült Államokban, illetve a már letöltött és használt appok többé nem kapnának frissítést.
Érdemes elgondolkodni, hogy a könyvtár maradjon-e így fenn TikTok-on új tartalmakkal, vagy érdemesebb migrálni a tartalmakat YouTube Shorts-ra vagy Instagram Reels-re.

A TikTok főleg olyan emberek elérésére jó, akik nincsenek a könyvtár közelében. Érdekes kérdés, hogy megéri-e majd így energiát fektetni olyan emberek elérésébe, akik valószínűleg sosem fognak betérni az adott könyvtárba.
A ByteDance mint tulajdonos közölte, hogy nem szándékozik eladni a TikTok-ot. Ennek értelmében az Egyesült Államok könyvtárainak érdemes elgondolkodni a könyvtári csatorna költöztetésén. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról