Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Melyek a legfontosabb adatbázisok az USA köz- és felsőoktatási könyvtáraiban? (olvasóink szavazatára)

A válogatás segíti a könyvtárosokat, hol találhatnak megbízható adatforrásokat különböző témakörökben. A cikkben említett területek közül a Magyarországon is releváns ajánlókat emeltük ki.
- Üzlet és vállalkozás: A Mergent Intellect 280 millió publikus és privát cég adatait tartalmazza. Köztük 100 millió szervezeti ábrával, 130 millió fogyasztóra kiterjedő demográfiai és egyéb adattal. Egyben álláskereső platform is, amely 21 millió munkáltató nyitott pozícióit hirdeti.
- Általános tájékoztatás: A Credo Reference hozzáférést ad többek közt az Academic Core e-könyv gyűjteményhez, amelyben 3 millió enciklopédia, kézikönyv és egyéb tematikus anyagok találhatók. Az iskolai könyvtárak számára pedig Credo Source Reference segít a témák közt gondolattérképekkel és pro-kontra listákkal eligazodni. Emellett a cikk az Oxford Very Short Introductions könyvsorozatát is ajánlja, amely közel 700 területről ad tömör tájékoztatást.
- Egészség és wellness: Az EBSCO Consumer Health Complete adatbázisa 490 tudományos és egyéb folyóiratot tartalmaz, 650 könyv és enciklopédia, valamint több ezer riport, kép, multimédiás elem mellett egészségügyi témában. A MedlinePlus pedig az A.D.A.M. Medical Encyclopedia alapján tartalmaz több mint 4000 frisített szócikket betegségekről, tesztekről, tünetekről stb.
- Örökség és történelem: Az EBSCO AP Newsroom adatbázisa 1826-tól kezdve tartalmaz 36 ezer hanganyagot és 340 ezer grafikont. A 2019-ben indított új weboldal mobilbarát is.
- Irodalom és előadóművészet: A Bloomsbury Drama Online multimédiás adatbázisa színházi és irodalmi adatokat is közöl. Klasszikus és modern darabokról is. Több mint 2600 szövegkönyvet, 400 audiot, 325 videót és 370 szakkönyvet tartalmaz.
- Természet és környezet: A BBC Landmark Video Collection 105 dokumentumfilmet és tévés epizódot tartalmaz BBC sorozatokból. Az oktatók klipeket szerkeszthetnek és beágyazhatnak videókat LMS rendszerükbe. A JSTOR Sustainability pedig 115 szakfolyóiratot és 5,4 ezer kutatási jelentést tartalmaz 30 intézménytől.
- Statisztika: A DataPlanet kutatókat és elemzőket segít nyers adatokból vizualizációkat készíteni. 550 forrásból 13,5 milliárd adatkészletet tartalmaz. Pl. pénzügyi, kormányzati, népességi, egészségügyi területen. Az adatok táblázatos és vizualizációs formában exportálhatók. A Statista pedig üzleti és fogyasztói trendekkel kapcsolatban közöl statisztikai összefoglalókat. 170 iparág 80 ezer témakörében több mint 1 millió statisztika érhető el. Publikus forrásokat és partnerek forrásait is használja, pl. Euromonitor.
- Technológia: Az O'Reilly 35 ezer cikket és több mint 30 ezer órányi videóanyagot közöl üzleti és technológiai témában. Előre összeállított tanulási útvonalak segítenek a készségfejlesztésben. Pl. Python vagy Java tanulásban, Excel megismerésben, játékfejlesztésben, adatelemzésben, projektmenedzsmentben vagy prezentációs felkészülésben. A 2018-ban újratervezett platform mobilbarát módon is elérhető. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról