Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi lett 2.000.000.000 Ft-ból? - A következő felvonásban kezdi a teljesítménymérést Az én könyvtáram

Kecskeméten zárult "Az én könyvtáram" program sorozata, mely nyolc hónap alatt minden megyébe és a fővárosba is eljutott. A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001) kiemelt európai uniós projekt 2.000.000.000 forint keretösszegből, vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségében, 2017. február 1. és 2020. január 31. között, ennek része Az én könyvtáram program.
Magyarországon a könyvtári szolgáltatások 2 millió regisztrált használót érnek el, ennek mintegy 40 százaléka 18 év alatti. A könyvtári projekt fejlesztési célja elsősorban ezt a korosztályt érinti, a köznevelést támogató szolgáltatások fejlesztése zajlik olvasás- és szövegértés fejlesztés, a könyvtárhasználat-információkeresés és a digitális kompetencia fejlesztés vonatkozásában. A könyvtárak felkészült szakemberekkel járulnak hozzá olyan társadalmi célok eléréséhez, mint a korai iskolaelhagyók arányának csökkentése, a hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci helyzetének javítása, a fiatalok társadalmi integrációjának erősítése.
A most záruló országos szakmai programsorozat azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse a könyvtárosokkal és pedagógusokkal a projektben megvalósult olvasási- és könyvtárhasználati kutatások eredményeit és bemutassa a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatásokat érintő módszertani fejlesztéseket, ösztönözze a könyvtárak digitalizált gyűjteményeinek használatát.
Az én könyvtáram program ugyanakkor még nem ér véget, a projekt keretében - melyet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 26 együttműködő partnerével valósít meg - többek között 90 mintaprogram fejlesztésére került sor, ezek a kipróbálása jelenleg zajlik. A mintaprogramok a következő év elejére válnak a szakma számára hozzáférhetővé, megismertetésükre a projekt további szakmai bemutatókat és workshopokat szervez 2019-ben. A fejlesztés fontos eleme, hogy a korszerű ismereteket akkreditált képzéseken 440 könyvtáros, közgyűjteményi dolgozó sajátíthatja el, munkájukat módszertani kiadványsorozat is segíti. A program folytatásában könyvtár- és olvasásnépszerűsítő kampányra is sor kerül majd.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról