Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miben törhetnek ki a könyvtárak a közönyösségből? - 1. Kiegyenesíteni a könyvtárosok derekát

Szeifert Dezső: Már korábban és többször is írtam arról, hogy a "bázist", azaz az épületet (és funkcióját) és a szakmát külön kellene választani. Ha egy informatográfus nevű szakma egy "könyvtár" nevű helyen dolgozik / található, akkor "minden a helyére kerül" - szerintem.
Először is a könyvtárosoknak a derekukat kellene kiegyenesíteni. Az adatokból információképzés, logikai rendbe állítás, visszakereshetővé tétel, visszakeresés és főleg mindennek a közzététele a "könyvtáros" szakmának a specialitása. Ehhez jön még a kategóriákban és descriptorokban való, rendszerszerű gondolkodás és praxis is. Azaz komoly szerepe lehetne ebben az információs világban. Mert erre most még komoly igény van. Csak nem ott és úgy, ahogy most van.
A könyvtárat, mint objektumot sokféle dologra fenn lehet tartani, köztük ügyfélforgalomra is. Amibe a tájékoztatástól a dokumentum-biztosításon át a szórakoztatásig sokminden belefér (nevezhetjük művelődésnek is). Természetesen közkönyvtár esetén. Az erre valót pedig informatográfiai szolgáltatásokból lehet(ne) megtermelni.
Ezek azok az egyenlőre még emberi munkát igénylő informatográfiai feladatok, amiket még tájékoztató-könyvtárosinak hívhatunk, vidáman mehetnek az ügyféltéren kívül és szolgáltathatók a net közreműködésével. Mivel ezek TARTALOMSZOLGÁLTATÁSOK kellene, hogy legyenek elsősorban. (folyt. köv.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról