Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Miért ők a legjobb könyvtárak az USA-ban? Hogyan tovább, sztárrendszer? I. (olvasóink szavazatára)

A 2022-es Library Journal-pontszámok, minősítések alapja a Múzeumi és Könyvtári Szolgáltatások Intézete (IMLS) Nyilvános Könyvtári vizsgálata (Public Library Survey, PLS) 2020-as pénzügyi éven alapuló adatsora. 2022-ben 5 359 nyilvános könyvtár LJ-index pontszámot, 258 pedig 1-5 csillagot kapott. Pontszámot az a könyvtár kap, amelyik minden kért adatot megad, így a jelentésre kötelezett 4 új szolgáltatást (elektronikus anyagok küldése, Wi-Fi, adatbázis-használat, honlapok látogatottsága) is. A világjárvány hat a válaszadási arányra: idén először a 140 új vagy a sztárok közé visszatérő könyvtár több volt, mint a 118 újra sztár. Okai: a) az államonként eltérő jelentési időszakok; b) a válaszadás elmaradása (elutasítás vagy nem tudnak válaszolni, pl. hiányzik, szünetel a szolgáltatás). Ekkor más könyvtárak kapnak esélyt a csillagokra. Elnyerésüket a szolgáltatási teljesítményszint (az összes nyilvános könyvtár, ill. az egyes könyvtárak szolgáltatási teljesítménye) és a költségvetés (fejkvóta) is befolyásolja.
Hat könyvtár 2021 és 2022 között úgy maradt sztár, hogy az egyik kiadási (költségvetési) kategóriából a másikba lépett vissza. Megjegyzés: közülük egy kiskönyvtárt, az Eleanor Daggett Emlékkönyvtárat emelem ki, mert háromról öt csillagra váltott (Chama, Új-Mexikó)(50-99,9K $10-49,9K) link .

A Michigani Ann Arbor Körzeti Könyvtár (AADL) link . 15 éven át ötcsillagos. Vezetői elmondták: Szenzitív kapcsolatot ápolnak a látogatókkal. Rengeteg visszajelzést kapnak az összes csatornán mindenről, amit tesznek és amit nem. Munkatársaik értik ezeket. Remek ötletekkel rukkolnak elő a fenntartható szolgáltatások, izgalmas események vagy egyedi gyűjtemények terén, pl. videojáték-verseny, AADL eszközgyűjtemény, a Könyvtári Titkos Labor, kiadója, a Fifth Avenue Press és a Fifth Avenue Studios közösségi audio inkubátor, ill. sok folyamatos fesztivál, program és az évente rendezett Nyári Játék. Bár mindenki mást keres a könyvtárban, keményen dolgoznak azon, hogy mindenkinek kínáljanak valamit. A másik rekorder 15 éves 5 csillaggal a Massachusetts?' Wellfleet Public Library link . A legtöbb régi sztár New York államban van, összesen hét könyvtár (vö.: link ).

Az LJ-index pontszámokat évente két kiugró tesztnek vetik alá: ha mindkettő sikertelen, akkor visszaveszik a Sztárkönyvtár státuszt. 2022-ben egy állam összes könyvtárára kiterjedő adatszolgáltatási hibát fedeztek fel az országos elektronikus lekérdezéseknél. Így az állam minden könyvtárát - egy kivételével - kizárták a Star Library-jelölésből. Az értékelést továbbfejlesztik, hogy kiszűrjék a hibás jelentéseket. Az IMLS-t is tájékoztatták e problémáról, mely lépéseket tesz a gond megoldására. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): 2010 sztár-könyvtárai az USA-ban - A Library Journal listája link Hogyan legyünk sztárkönyvtárosok? - a teljesítményt követheti az elismerés link Amerika sztárkönyvtárai - öt kategóriában link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról